Свинаров потвърди, че купуваме 8 военно-транспортни самолети от Италия

Италианската фирма Alenia е избрана за изпълнител на поръчката за доставка на нови военнотранспортни самолети за българската армия, съобщи в сряда министърът на отбраната Николай Свинаров.

Той уточни, че ще бъдат доставени осем самолета. Министърът очаква договорът да бъде подписан до края на месеца.

Още в понеделник италианският вестник Кориере де ла Сера прогнозира, че почти сигурно България ще закупи 8 военно-транспортни самолети C-27 J Spartan.

Самолетите са разработка на фирма Alenia на базата на американските военно-транспортни машини С-130 Херкулес на производителя Локхийд – Мартин.

Според Кориере де ла Сера един C-27 J Spartan струва около 30 млн. долара.

От Министерството на отбраната (МО) уточниха, че италианската фирма Alenia Aeronautica e класирана на първо място в процедурата по изпълнение на специална обществена поръчка за придобиване на нови транспортни самолети за нуждите на българските ВВС.  

Процедурата стартира на 28 септември 2004 г. с решение на министъра на отбраната, обясниха от МО. Целта е поетапна замяна на намиращите се на въоръжение морално остарели транспортни самолети със съвременни, които отговарят на стандартите и изискванията на НАТО.

За участие в процедурата бяха поканени две фирми: Alenia Aeronautica – Италия, и евроконсорциумът Eads - Casa – Испания, допълниха от военното министерство.

Оттам поясниха, че между 10 януари и 21 март 2005 г. 20-членната комисия, оглавена от началника на Главния щаб на ВВС ген.-лейтенант Димитър Георгиев и съставена от представители на военното министерство, на Генералния щаб, на Главния щаб на ВВС и на министерствата на икономиката и финансите след преговори с кандидатите класира на първо място офертата на Alenia Aeronautica.

От 6 април 2005 г., комисията започва преговори с класираната на първо място фирма за подготовка на договор, разясниха още от МО.

Според неофициална информация цената на цялата поръчка е 154 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?