Свинаров предлага армията да намалее до 39 000

Министърът на отбраната Николай Свинаров е определил до 2015 г. числеността на Българската армия да достигне 39 000 души. Това обяви началникът на Генералния щаб на армията ген.Никола Колев по време на общоармейско съвещание на висшия команден състав, предаде Дарик радио. Ген. Колев заяви, че предложението на Генщаба е било армията да е с 9000 души по-голяма - 48 000.

Управляващите от НДСВ и ДПС заявиха, че са склонни да подкрепят Свинаров в парламента с уговорката, че редуцирането на армията не трябва да е самоцелно. От ОДС искат да чуят аргументи защо е избрана численост от 39 000, а не от 22 000 и още нямат категорично становище. В БСП към момента не са склонни да подкрепят подобно редуциране.

Съкращенията на 6000 военни са заради липса на средства за издръжка

Заповедта на министъра за новата визия за численост и въоръжение на армията е била подписана на 23 март. Съкращаването на 6000 военни през следващите 10 години е било обяснено от ръководството на министерството на отбраната с ограничените средства за издръжка на войската.

"Вариантите се различават в параметри към крайната дата 2015 г. относно числеността на Българската армия, количеството основно въоръжение и бойна техника, необходимите финансови средства. Вариантът, предложен от ГЩ на БА предвижда численост с общ състав 48 000 души - военнослужещи и граждански лица", обяви Колев пред висшия команден състав на армията.

По думите му, според избрания вариант с по-малка численост, към 2015 г. Българската армия трябва да разполага със 160 танка, 192 артилерийски системи с калибър над 100 мм и 20 бойни самолета.

От пресцентъра на министерството на отбраната опровергаха за заповед на Свинаров и уточниха, че става дума за становище на експертната група от цивилни и военни, която подготвя проекта за Стратегически преглед на отбраната. Последният срок за документа е 9 април, но министъра на отбраната каза, че дори да бъде готов до края на април, това няма да е забавяне.

След окончателното му завършване, Стратегическият преглед трябва да се приеме от правителството и да се одобри от парламента, преди да влезе в сила.

Преди две седмици, пред "Нова телевизия" министърът на отбраната съобщи, че се обсъждат 3 варианта за численост на Българската армия - от 22 000 до 39 000 души. Ден по-късно той уточни, че най-вероятно ще бъде избрана горната граница от 39 хил., а съкращението от сегашните 45 000 ще се извърши постепенно, най-вече чрез пенсиониране на военни.

От думите на ген.Колев днес стана ясно, че на този етап военното ръководство не е могло да се наложи и да запази сегашния състав на армията.

Колев поиска политическа подкрепа за реформата в армията

Преди началото на съвещанието на висшето военно командване и след церемония по вдигането на флага на НАТО пред сградата на Обединените стратегически щабове на българските въоръжени сили, ген. Колев поиска политическа подкрепа за продължаване на реформата в армията.

Тя ни е необходима не чрез декларации и обещания, а чрез адекватни и своевременни политически решения на институциите, които са овластени да правят това, заяви Колев.

Вчера - в деня, когато България стана фактически член на Алианса, шефът на Генщаба похвали себе си и военните за реформата в армията и разкритикува другите институции, които трябвало по-бързо да вземат правилните политически решения и да използват по-разумно държавните средства, които се отделят за отбрана и сигурност.

Също вчера ген. Колев е подписал заповед, с която прехвърля на командващия Главното оперативно командване на НАТО ген. Джеймс Джоунс правомощия по управление и поставяне на задачи на българската противовъздушна отбрана. По информация на Дарик радио, от 17 ч. на 29 март 4 изтребителя МиГ 29 и други 4 МиГ 21 са предоставени за даване на бойни дежурства за нуждите на натовската въздушна полиция.

В авиобаза Граф Игнатиево от вчера се носи бойно дежурство в обединената система за противовъздушна отбрана на НАТО, потвърди пред БНТ подп. Иван Лалов, заместник-командир по летателната подготовка в авиобазата. Авиационната техника, с която разполагаме, е в състояние да носи това дежурство, макар че нейното оборудване не отговаря напълно на изискванията на НАТО и не е напълно съвместима, допълни подп. Лалов.

По повод приемането ни в НАТО, знамената на Алианса и на България бяха издигнати и в Стара Загора и всички градове от областта, по съвместна инициатива на областния управител, кметовете и командирите на Втора Тунджанска лекопехотна и Пета механизирана Шипченска бригада. Двете бригади, заедно с Карловската, ще влязат в състава на една бъдеща дивизия с командване в Пловдив, съобщи БНР.

НДСВ и ДПС склонни да подкрепят намаляването на армията, БСП - не

НДСВ и ДПС най-вероятно ще подкрепят редуцирането на българската армия до 39 хиляди.

39 000 е приемлива численост, каза депутатът от комисията по отбрана и сигурност Цонко Киров. Това била и общата позиция на ПГ на НДСВ, която обаче ще трябва да бъде защитена с ясни аргументи от Министерството на отбраната.

Киров смята, че при по-намалена численост на армията и при същите средства се стига до една по-добре осигурена и по-добре мотивирана армия. Редуцирането обаче не трябва да бъде самоцел и е задължително депутатите да се запознаят какво се крие зад предложението за редуциране не само като численост, но и като численост и организация. Според него важно е да се отчетат и икономическите възможности на държавата.

ДПС все още няма становище и ще излезе с по-конкретно становище едва когато се запознае с целия стратегически план, подготвян от работната група в министерството на отбраната.

Нашата позиция е това намаляване да не е самоцел и то е възможно, ако води до повишаване на качеството на армията и е съобразено с изискванията за членството ни в НАТО, но изцяло зависи от контекста, заяви зам. председателят на ДПС Лютви Местан.

Неговото становище е, че решението за редуцирането трябва задължително да стане със санкцията на Народното събрание.

Асен Агов от ОДС заяви, че трябва да стане ясно какво точно се крие зад това редуциране и ако това са изискванията на алианса - армията би трябвало да се редуцира. Той беше категоричен, че трябва да станат ясни аргументите и мотивите защо е избрана точно численост от 39 000, а не например 22 или друга.

Според него ще трябва да се промени и сегашната концепция за национална сигурност, според която армията ни е с численост от 45 000 бойци. Агов беше категоричен, че първо трябва да се приключи Стратегическия преглед на отбраната, да се съобразят новите изисквания на алианса и едва тогава ПГ на ОДС ще излезе със становище.

Единствено говорителят на БСП Ангел Найденов бе категоричен, че към момента БСП не е склонна да подкрепи подобно редуциране, защото няма представени "убедителни аргументи за подобно съкращаване в армията".

Основният отговор, който трябва да си дадем, е не числеността на армията, а предизвикателствата, потребностите за националната ни отбрана и сигурност, както и задълженията и отговорностите, произтичащи от членството ни в НАТО. Въпросите с професионализацията, модернизацията и превъоръжаването са също част от това уравнение за числеността, смята Найденов.

Опасявам се, че за пореден път решенията, засягащи въоръжените сили, са плод на остатъчен принцип, на ресурс, на целесъобразност, каза още социалистът.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?