Свинаров: Промени в кабинета - евентуално след месец

Дали ще има промени в Министерския съвет, ще стане ясно до средата на февруари, когато ще бъде готов анализът дали са необходими такива, заяви днес в Ловеч министърът на отбраната и зам.-председател на партията НДСВ Николай Свинаров.

Миналата седмица ДПС отново повдигна въпроса за необходимостта от промени - структурни и персонални, в кабинета. Те настояха да бъде направен анализ в тази насока.

Днес Симеон Сакскобургготски се събра заедно със зам.-председателите на партия НДСВ и 15-те министри от движението в централата на партията на "Врабча" 23. Не присъстваха министрите на ДПС, Калчев и Соломон Паси, който е в Ню Йорк.

Формалният повод бе рождения ден на председателя на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов. Така обясни изненадващата, продължила близо 3 часа среща и министърът на правосъдието Антон Станков, който първи излезе от централата.

От думите на премиера обаче стана ясно, че сред обсъжданите теми са били и критиките на ДПС, отправени миналата седмица.

"Продължаваме от миналата седмица, изслушахме всички министри, и да обсъдим много от темите, които са реализирани и това, което предстои". Така Симеон представи темите на срещата. На въпрос дали са направили анализ на критиките на ДПС той каза: Не в този смисъл, но разбира се, теми и проблеми, които има, се обсъждат. Според премиера, оценки на отделни министри обаче не били правени.

Премиерът заяви, че в програмата му за утрешния ден не влиза негово участие в заседанието на ПГ на НДСВ, въпреки очакванията да обяви промените в ръководството на групата. "Ще ви ги кажа, когато дойде моментът. Наистина много настоявате за тези промени. Не съм чувал за такива специални промени", отговаряше той на питанията за рокади в групата или в МС. Именно Сакскобургготски обаче обяви преди Коледа, че по празниците ще мисли за промени в ръководството на групата.

Рожденикът Пламен Панайотов пък отрече да е правен анализ на работата на кабинета. Той обясни, че са си говорили за приоритетите на НДСВ. Какви са те журналистите така и не разбраха от него. Стана ясно само, че на утрешното заседание на ПГ щяло да се излезе с официално изявление за приоритетите.

При откриването на новия парламентарен сезон миналата седмица, отново ДПС поиска тази година управляващите да приложат нова икономическа и инвестиционна политика и след успехите във външната политика да се погрижат за жизнения стандарт на българите. Изявлението за нова икономическа политика на управляващите не бяха отречени от Симеон.

"Да вървим по пътя, по който сме тръгнали, разбирайте - европейската интеграция и в името на гражданите на България", формулира новите приоритети, обсъждани близо 3 часа, министърът на образованието Владимир Атанасов.

"Правихме анализ на свършената работа и това, което ни предстои", обобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев. Той заяви, че 2003 ще е годината на най-големите инвестиции - и вътрешни, и външни, в сферата на енергетиката. Обяви и че МС е готово с решението за обжалване на становището на тричленния състав на ВАС по казуса за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

"С удоволствие се подлагам на всякакви медицински изследвания, затова, ако смятате, че така ще се решат въпросите в държавата, с най-голяма удоволствие ще се подложа на изследвания пред Вас", коментира Панайотов искането на главния прокурор Никола Филчев участниците в политическия живот на страната да се подложат на изследвания, за да го направи и той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?