Свинаров съгласен да увеличи на 80 долара дневните за бойците в Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров днес заяви, че е съгласен да се увеличи заплащането на бойците от българския контингент в Ирак. Преди да замине на двудневно официално посещение в Унгария, Свинаров назова сумата от 80 долара на ден, определяйки я като "добра" според него.

В момента военните от българския батальон в Ирак получават по 60 долара дневни. Вчера се разбра, че 359 от общо 475-те военнослужещи са изпратили подписка с искане командировъчните да бъдат увеличени на 100 долара на ден.

Всички средства за заплащането на бойците в Ирак са от бюджета на министерството на отбраната и са за сметка на подготовката и модернизацията на българската армия, повтори днес Свинаров. Той обаче допълни, че ако принципът на доброволност не се съчетае с адекватно заплащане на кадровите военнослужещи, няма да има българско участие в международни мисии. Министърът на отбраната още веднъж повтори, че ще настоява в бюджет 2004 средствата за издръжка на българското военно участие в международни мисии да се отдели от общата издръжка на армията.

Пред БНР шефът на Генщаба ген.Никола Колев подкрепи искането на бойците от контингента за по-голямо заплащане, но допълни, че този въпрос е в правомощията на правителството.

100 долара командировъчни бе сумата, която поиска първоначално и Генщаба за доброволците ни в Ирак. Правителството обаче отказа да гласува отделно перо за мисията в Кербала и бе решено командировъчните да се заплащат от бюджета на МО и затова възнагражденията паднаха на 60 долара на ден. Толкова получават всичките ни доброволци, които са на мисии в чужбина. Междувременно се появиха информации, че заради липсата на желаещи да се включат във втория контингент, чието набиране започва сега, МО ще настоява парите да бъдат увеличени.

До средата на октомври ще бъдат наложени много тежки дисциплинарни санкции заради открития алкохол у контингента в Кербала, заяви още Свинаров днес. За наличието на алкохол стана ясно покрай инцидента с редник Ламбева, простреляна по невнимание от свой колега от контингента.

Това е тежко нарушение, първо, защото се отнася до българската армия, второ, тежестта на мисията е особено сериозна и трето, защото се отнася за държава, която по ред причини не понася употребата на алкохол, каза Свинаров.

Вчера ген.Колев се опита да омаловажи случая, заявявайки, че при служебната проверка на мястото на инцидента с редник Ламбева е намерен алкохол, но не е установено дали е бил употребяван. Според информацията простреляната Ламбева, заедно с другите двама отзовани от Кербала - шефът на военномедицинския екип в лагера подп. Пукалски и санитарката сержант Бенчева, са употребявали алкохол при инцидента от 22 август.

Споделяне

Още от България