Свинаров сформирал щат на перспективните офицери, обучени на Запад

Със заповед министърът на отбраната е сформирам един нов щат, на перспективни офицери, завършили в западни висши военни учебни заведения. Надявам се, че този щат, който ще бъде с численост около сто души, ще бъде бъдещото кадрово развитие на Българската армия, заяви Николай Свинаров в предаването "В десетката" на Би Ти Ви.

Има много подготвени майори, подполковници, дори и млади полковници, чието кадрово развитие предстои и аз съм убеден, че още през следващите 2-3 години те ще заемат по-високите постове на висшата военна йерархия, добави Свинаров.

В коментар на упреците на американския експерт Джефри Саймън, че висшето командване на Българската армия, което трябва да извърши реформата, е от възпитаници на Варшавския договор, Свинаров не отрече, че доста от българските генерали, завършили след 1989 г. стратегически курсове на запад, са зад граница като военни аташета. Той обаче заяви, че част от ръководството на армията, което осъществява реформите, също са завършили колежи на запад и даде за пример началника на Генералния щаб ген. Никола Колев, един от заместниците му - ген.Запрянов, командващите видовете войски и други.

Обявявайки, че няма за какво да се конфронтира с началника на Генералния щаб, който публично го нападна през изминалата седмица, същевременно Свинаров заяви, че не му харесва висшите военни да се превръщат в медийни звезди, "още по-малко в политици, което е забранено в статута по конституцията и в Закона за отбраната и въоръжените сили". Министърът заяви, че няма повод за конфликти с ген.Колев, макар че призна, че вече втора седмица не е разговарял с него. Шефът на Генералния щаб упрекна министъра, че не е бил в България по време на Великденските празници, които съвпаднаха с голям шиитски религиозен празник и най-големите притеснения за ситуацията в Кербала, където е разположен българския батальон.

Министърът на отбраната повтори тезата си, че не президентът и върховен главнокомандващ, а правителството и парламентът ще определят каква да бъде числеността на българската армия, която ще гарантира нейното модернизиране. Преди дни президентът Първанов подкрепи искането на Генералния щаб армията да запази сегашната си численост от 48 000 души, заедно с цивилните, докато предложението на политическото ръководство на МО е тя да стане 39 000.

"Нека да е ясно, че не президентът определя ресурсната обезпеченост на една армия и когато той не може да гарантира ресурсна обезпеченост на армия от 120 000 души или от 49 000, такива изказвания според мен звучат много добре политически, но нямат рамковата обвързаност и своята коректност", заяви Свинаров.

Още от България