Свинаров ще докладва пред депутати за атентата в Кербала

Министърът на отбраната Николай Свинаров ще представи доклад за атентата срещу българската база в Кербала на извънредно заседание на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност във вторник, а президентът, премиерът и председателят на парламента увериха, че се проверяват всички обстоятелства около трагичния инцидент.

В доклада на министър Свинаров ще бъдат разяснени обстоятелствата около нападението и защо са били дадени тези жертви, заяви депутатът от ДПС Юнал Лютфи, цитиран от Радио Свободна Европа. ДПС ще настоява България да завърши успешно мисията си в Ирак, категоричен беше той. Държа на заседанието на комисията да присъства и началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев, каза Лютфи. ДПС категорично отхвърля предложенията за ревизиране на участието на страната ни в международния контингент в Ирак, заяви още Юнал Лютфи.

Забавена реакция

Българските военни забавиха часове наред информацията за убитите и ранените български военнослужещи в Кербала и тя стана достояние на българската общественост чрез чуждите информационни агенции и съобщенията на полското командване. Като причина за забавянето на информацията бе посочено, че Генералният щаб в София нямал сателитна връзка с българския щаб в Кербала, както и обстоятелството, че първо трябвало да бъдат уведомени близките на загиналите и пострадалите войници. На следващия ден майка на убит войник обаче каза, че разбрала за случилото се от медиите.

И в събота, и в неделя, българските медии можеха да получат по-подробна и достоверна информация за трагичния инцидент и обстоятелствата около него от пресконфренции и интервюта на полски военни, както и от чужди агенции и медии.

Както Mediapool е отбелязвал и преди, мисията на 480-те български военнослужещи в иракския град Кербала е обвита в пълна секретност. Батальонът няма говорител, нито има ред и начин, по който медиите и обществеността могат да се информират за случващото се в Кербала.

Премиерът Сакскобургготски и военният министър не бяха в София на 27 декември - деня на инцидента и следяха развитието на събитията по телефона. Според източници от военното министерство, българският военен самолет е заминал за Ирак по-късно, тъй като чакали министър Свинаров да се завърне в България, за да отпътува за Багдад и Кербала. Правителственият Фалкон бе изпратен да върне премиера от Мадрид, като заедно с него се е прибрал и министър Свинаров, който, според информация в медиите, е бил на Коледна ваканция в Португалия. Външният министър Соломон Паси пък изкачвал Мусала и се прибрал късно в събота.

Обстоятелствата за атентата ще бъдат проверявани

Днес премиерът Симеон Сакскобургготски и председателят на парламента Огнян Герджиков имаха с президента Георги Първанов, на която е бил обсъден атентата срещу българския батальон в Кербала и организацията за 30 декември, обявен за ден на национален траур.

"Искаме да уверим българската общественост, че са предприети действия за изясняване на обстоятелствата, довели до жертви в батальона ни в Кербала. Те се анализират с цел да бъдат взети всички допълнителни мерки, които да сведат до минимум риска за живота на нашите сънародници", се казва в съвместното изявление на тримата, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

От името на целия български народ президентът, премиерът и председателят на парламента изразяват към близките и роднините на загиналите искрените съболезнования и дълбока съпричастност към неутешимата им скръб и покруса.

"Със смъртта на нашите военни страната ни губи отлични професионалисти, изпълнявали с чест и достойнство дълга си, отдали живота си в борбата на международната общност срещу тероризма, който е заплаха за общочовешките ценности", се казва в изявлението.

"Силата на една нация проличава в тежки мигове. Убедени сме, че както не веднъж се е случвало в нашата история, ще останем солидарни и силни пред изпитанията. Вечна памет на загиналите български воини!", се казва в изявлението.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?