Свинаров заповядва контингентът ни да се премести в Дивания

България приема направеното предложение от коалиционните сили за преместване на българския контингент от Кербала в Дивания. Това обяви министърът на отбраната Николай Свинаров в сряда, след като преди повече от две седмици бе предизвестено, че поляци и американци са решили батальонът ни да се премести.

Около 20 дни са нужни за организиране преместването на контингента - оказа се, че толкава бяха нужни и на самия министър на отбраната Николай Свинаров да се реши да поеме отговорност и да обяви, че за преместването на контингента не е необходимо решение на КСНС при президента, Съвета по сигурността при премиера или Народното събрание.

Според Свинаров не е необходимо да се постига съгласие между институциите в държавата за ротацията. БСП обаче настоя за ново решение на парламента. ОДС и СДС не смятат за необходима нова санкция на Народното събрание, но продължават да настояват Свинаров и шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев да запознаят външната комисия с мотивите за решението батальонът ни да отиде в провинция Кадисия.

Свинаров взе политическото решение на София

Предислокацията ще стане със заповед на министъра на отбраната. Министърът посочи, че политическото решение е взето въз основа на военната експертиза на Генералния щаб.

Свинаров изтъкна, че и Кербала и Кадисия са в обща зона на отговорност. Не променяме зоната на отговорност, а променяме дислокацията си в досегашната зона, подчерта министърът на отбраната. Заради това не се налагало и ново решение на Народното събрание. Вчера министър-председателят Симеон Сакскобургготски обяви, че отговорността за дислокацията на нашата част е на правителството.

Свинаров посочи, че президентът Георги Първанов е запознат с решението на Министерството на отбраната и на Генералния щаб, но все още не изказал мнение по него. Не било известно и становището на премиера Симеон Сакскобургготски.

Преди около две седмица президентът единствен се изказа против преместването на контингента ни от Кербала, където бойците ни се били сработили с местните добре. Той обвини в недобра коалиционна култура командващия многонационалната бригада ген. Анджей Екерт заради това, че обяви решението за преместване на контингента ни преди София да е взела решение дали приема. Първанов бе въвлечен в спора с поляците от военния министър Николай Свинаров, който обаче взе решението в крайна сметка за преместването.

Очаква се преместването да се осъществи в срока на действие на третия български батальон в Ирак - преди декември, когато е планирана ротацията с четвъртия контингент. Според Меморандума, въз основа на който български войски присъстват в Ирак, разходите на време и ресурси по предислокацията са задължение на страната, която командва коалиционните сили в дадената зона на отговорност, в случая полската страна, посочи Свинаров.

От началото на мисията до настоящия момент българският контингент в Ирак се справя много добре. Той осъществи изключително ползотворни връзки с местното население и власти, поради което страната ни се ползва с висока обществена поддръжка и с високо доверие от страна на коалиционните партньори, каза още Свинаров.

По думите на военния министър провинцията ал Кадисия е по-перспективна от гледна точка на сигурността и стабилността от досегашното място на разположение на българския контингент в Кербала. За разлика от Кербала, там не се очакват големи струпвания на религиозни поклонници, каза министър Свинаров. Нямало очаквания районът да се превърне в зона на стълкновения.

Преди обявяването на решението, вестниците тиражираха и тезата, че американците подготвят прочистваща операция в Кербала, за участие в която българите нямат мандат.

По думите на Свинаров напусната от испанския контингент база Еко, която е на 3,5 километра южно от Дивания, отговаря на изискванията за безопасност на личния състав и не се нуждае от допълнително укрепване.

На въпрос дали се предвижда допълнително изпращане на инженерен взвод, който да спомогне за укрепването на базата министър Свинаров каза, че е направено такова становище на коалиционните сили, но дали ще се осъществи е въпрос на допълнителни дискусии.

Опозицията настоява Свинаров и Колев да представят мотивите си пред външната комисия

Антинатовците в парламента внасят подписка за изтегляне на военните ни от Ирак

10 000 подписа за изтеглянето на българските бойци от Ирак ще връчат в четвъртък на председателя на парламента четирима депутати от левицата и независимия народен представител Стела Банкова. Четиримата депутати от левицата са същите, които гласуваха и срещу членството на България в НАТО - Андрей Пантев, Любен Петров, Огнян Сапарев и комунистът Александър Паунов.

още

Левицата продължава да настоява, че е необходимо решение на Народното събрание за преместване на контингента. ОДС, СДС, НДСВ и ДПС не смятат, че е необходима санкция на парламента. Дясната опозиция обаче продължава да иска Николай Свинаров и шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев да се явят пред комисията по външна политика, отбрана и сигурност, за да представят мотивите за преместване на батальона.

"Министър Свинаров се люшка от едната крайност в другата и очевидно в сегашния избор на вариант за вземане на решение по искането за преместване на контингента се съдържа известно недоверие на правителството и управляващите във възможността да бъде прокарано ново решение в българския парламента, коментира говорителят на БСП Ангел Найденов.

По думите му, за БСП предислокацията е неуместна, докато министър Свинаров и началникът на Генщаба не представят пред външната комисия и пленарна зала убедителни аргументи, че новата провинция е по-перспективна от гледна точка на сигурността на българските военнослужещи.

Цонко Киров от НДСВ коментира, че предислокацията не противоречи нито на решението на парламента за изпращане на наши военни в Ирак, нито на Меморандума.

Николай Младенов от СДС и Асен Агов от ОДС отново настояха министър Свинаров и ген. Колев да представят пред външната комисия мотивите за преместване на контингента ни.

Трябва да се чуят всички мотиви и да се обясни какво е политическото решение, каза в парламента депутатът от ОДС Асен Агов.

Необходимо е да знаем защо президентът, който беше против, сега е за преместването на българския контингент или поне мълчаливо го подкрепя, както и какво е наложило промяната в неговата позиция като върховен главнокомандващ, добави Агов. ОДС са недоволни от това, че взимането на решението за преместване беше предшествано от несигурност и тревога в обществото, тревога сред семействата на военнослужещите в Ирак, каза Асен Агов. По думите му несигурността и тревогата правят несигурна и българската мисия в Ирак. Напълно възможно е обстрелът на терористите срещу мисията ни да е дошъл в резултат на тази колеблива позиция на България, допълни депутатът по повод вчерашната атака срещу база "Кило".

След като обяви, че само с негова заповед, ще се организира преместването на батальона ни от Кербала в бившата база на испанците, Свинаров отлетя за Мадрид заедно с официалната делегация на премиера.

На заседанието на външната комисия в четвъртък щял да отиде представител на МО, както и от Генщаба, увери царският депутат Цонко Киров.

Според Кемал Еюп от ДПС в правомощията на изпълнителната власт е да поеме отговорността за преместването, но трябва да има и дебат в парламентарната външна комисия, за да е наясно народното представителство какви са рисковете от преместването и ще могат ли нашите военни в Ирак да изпълняват функциите, които им са възложени от Народното събрание. Самата организация и дислокация повече касае военните, допълни Еюп.

Ние сме поели като страна ангажименти към антитерористичната коалиция, която действа в Ирак, трябва да се придържаме към решението на парламента. Не трябва да поставяме в никакъв случай под съмнение дали сме с антитерористичната коалиция и че оставаме в Ирак, смята Еюп.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: