Свинаров: Заради корупция в МО ще има персонални промени


В министерството на отбраната ще има персонални промени заради случаи на корупция, заяви Николай Свинаров. Министърът потвърди индиректно информация в днешния печат, че близо 39 военни са предадени на прокуратурата заради нанесени щети за близо 10 млн.лева.

Министърът на отбраната обясни, че става въпрос за рутинни проверки, които се извършват от Служба сигурност - Военно контраразузнаване, финансово - контролната дирекция и Инспектората на МО. Засечените случаи на корупция са от 2002 година, данните за нарушенията са предадени на прокуратурата в периода март - юни тази година.

Половината от уличените са в МО, а другите - в ГЩ. В цивилната система на ведомството нарушенията са до ниво директор на дирекция, а в системата на Генералния щаб - до ниво началник отдел. В тази връзка Свинаров заяви, че явно ще се наложат персонални промени. Той уточни, че не всички от засечените и предадени на прокуратурата са уволнени и декларира, че ще продължава да ги отстранява от системата. Малко по-късно внесе поправка в думите си като уточни, че уволненията не са били във връзка с нарушенията, за които е била сезирана прокуратурата.

Подробности ще се огласят на специална пресконференция в министерството на отбраната в сряда, обещаха от пресцентъра на МО.

По думите на военния министър, че голяма част от парите по извършените нарушения вече са възстановени. По част от случаите вече имало и заведени дела, но те се движели прекалено бавно. Свинаров изрази надежда, че това ще се промени с промените в Наказателно процесуалния кодекс.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?