Свинекомплексите под карантина, в кланиците военна полиция

Вземат се незабавни допълнителни мерки срещу африканската чума

Свинекомплексите под карантина, в кланиците военна полиция

Всички 65 свинекомплекса и 20-километровата зона около тях ще бъдат сложени под карантина, а 110 кланици ще са под контрола на ветеринари и военна полиция, за да няма колене на домашни животни от нерегламентирани обекти. Това предвиждат допълнителните мерки за борба с африканската чума по свинете, обявени от земеделския министър Десислава Танева след заседание на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет, свикан в понеделник заради разпространяващата се зараза.

Още едно огнище бе констатирано в ромската махала във Видин и с него техният брой стана 22 при домашните прасета и 20 при дивите свине. В квартала "Нов път" има само нерегистрирани лични стопанства. В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея. Всички прасета в тази зона с неясен статут ще бъдат унищожени.

Във всички засегнати общини ще се определят с разрешението на екоминистерството площадки за загробване на труповете на унищожените прасета. Собствениците на унищожени прасета ще бъдат компенсирани.

Три до момента са заразените свинекомплекси – в русенските села Николово, Бръшлен  Голямо Враново, където вече се умъртвяват общо над 80 хил. прасета. За да не бъдат засегнати и останалите промишлени ферми, около тях се обособяват  20-километрови зони с контрол за влизане и дезинфекция.

"Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор - заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново", каза вицепремиерът Томислав Дончев, който оглавява и координира дейността на епизоотичния съвет..

"В тези зони не трябва да има "заден двор“ или в тази зона не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност“, заяви Танева. "С министъра на околната среда и водите още от петък има издадена заповед всички площадки, за които те получават искане за съгласуване,да им се отговаря в максимално кратък срок така, че да не се бавят процесите там, където има такива“, допълни тя.

Дончев увери, че е мобилизиран целият ресурс на държавата за решаване на проблема с африканската чума по свинете. Той призова гражданите да съдействат, "защото нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората",. "Не само собствениците на прасета, а и кметове на населени места. Без адекватни мерки от тяхна страна, ще се справим много трудно“, коментира той.

Заради чумата по свинете бедствено положение e обявено в областите Добрич, Плевен, Разград и Русе, където положението е най-тежко тъй като там са засегнатите три свинекомплекса.

Собственикът на фермата в Голямо Враново призова ветеринарните служби да унищожават само прасетата в производствените боксове, където е открит вирусът на африканската чума, но земеделският министър каза, че това няма как да стане. Танева допълни, че в момента се вземат проби и от останалите боксове на фермата.

Тя отново посочи, че към момента няма лечение и друг вид превенция срещу тежко заразната болест по прасетата освен умъртвяването им, макар американска фармацевтична компания да има права за разработването на ваксина срещу африканската чума.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес