Свински грип бе регистриран и в Гърция

Първи случай на заразен с вируса A(H1N1), причинител на т.нар. "свински грип", бе регистриран и в Гърция, съобщи АП. Световната здравна организация (СЗО) вече призова десетките държави, в които има случаи на заболели, да променят критериите си за обявяване на пандемия, като вземат под внимание не само териториалното разпространение на заболяването, но и процента на смъртните случаи.

Великобритания, Япония, Китай и други страни призоваха СЗО да проучи ситуацията обстойно, преди да обяви пандемия, което според тях ще предизвика паника и ще има опустошителни последствия за техните икономики.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан отвърна, че свинският грип би могъл да се превърне в смъртна опасност за човечеството, въпреки че смъртността при заболелите е ниска - 76 потвърдени смъртни случая от 8829 регистрирани заразени в 40 държави.

В статистиката не се включва Гърция, която съобщи в понеделник за първия си случай на заразен с вируса. През миналата седмица и Турция съобщи за наличие на това заболяване на своя територия.

Споделяне

Още от Свят