Свинският грип по-опасен за младите хора

Младите хора под 25 години преболедуват по-тежко свинския грип, съобщават световните агенции, позовавайки се на изследване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията. При наблюдение на случаите на смърт и на хоспитализация от това заболяване в общо 28 американски щата за последния месец са отчетени 4958 хоспитализации заради новия грипен вирус и общо 292 смъртни случая.

Общо 53% от боледуващите са били на или под 25 години, 39% - между 25 и 64 години и 7% над 65 години. При сезонния грип 60% от приетите в болници са на възраст над 65 години.

Данните показват, че 23.6 процента от смъртните случаи от свинския грип са при хора под 25 години, 65% са на хора от възрастовата група 25-65 години, а 11.6% са починалите над 65 години.

Според американските експерти това може да бъде обяснено с факта, че хората над 65 години са изградили имунитет към новия грипен вирус. Той се дължи на предходни ваксинации срещу други подобни грипни вируси или на прекарано заболяване, причинено от подобен грипен вирус.

В САЩ има осигурени 12.8 милиона ваксини срещу новия грип.

Междувременно канадските здравни власти съобщиха, че са установили първи случаи на зараза на пуйки със свински грип. Заразата вероятно е причинена от контакт на птиците със заразен човек.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?