Свинският грип ще върлува още година-две

Свинският грип ще върлува още година-две
Грипният вирус А(H1N1) ще циркулира по цял свят между една и две години, предупреди на пресконференция в Женева заместник-генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Кейджи Фукуда, предаде БТА.

Реакцията ни трябва да бъде гъвкава и ще следим много внимателно развитието на пандемията, подчерта той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди днес, че не бива да се прибързва с дискриминационните действия срещу пандемията от свински грип и че тя не налага мерки като пътнически и търговски забрани. Той прикани международната общност да запази присъствие на духа и да прояви солидарност пред епидемията, която СЗО вчера обяви за първата пандемия за 21-ви век.

Белият дом заяви, че решението на СЗО да обяви пандемия в четвъртък не представлява особена промяна след енергичните мерки, въведени от САЩ. Нашият президент се отнася изключително сериозно към въпроса от самото начало, отбеляза негов говорител, цитиран от АФП.

Вирусът не може да бъде спрян. Реших да повиша равнището на тревога на максималната шеста степен, заяви в четвъртък на пресконференция в централата на СЗО в Женева нейният директор Маргарет Чан. Тя настоя пред фармацевтичните лаборатории да се заемат възможно най-бързо с производството на ваксина срещу вируса А(H1N1).

Международният Червен кръст незабавно призова националните си подразделения за мобилизация и прикани дарителите да предоставят средства за борба с грипа.

СЗО започва да разпределя ново дарение от 5.65 милиона дози от противогрипния медикамент "Тамифлу" на швейцарския фармацевтичен гигант "Рош", каза вчера Маргарет Чан. Част от дарението представлява формула, предназначена специално за деца, посочва Ройтерс.

В същото време швейцарската фармацевтична компания "Новартис" съобщи, че е произвела първата партида ваксини срещу свински грип, седмици преди очакваното, предаде Асошиейтед прес. Научно изследване пък установи, че новия грипен вирус, довел до първата за века пандемия е циркулирал сред прасетата от години, без да бъде забелязан от ветериналните власти, предаде Ройтерс.

Според публикуваните най-нови данни на СЗО вирусът A(H1 N1) е заразил 27 737 души в 74 държави и е взел 141 жертви. През последното денонощие случаите в света са нараснали с нови 1068. В страните от ЕС са регистрирани 1439 заболели, от които новорегистрираните в последното денонощие са 91 души.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?