Свинският грип срина акциите на борсите

Котировките на акциите на борсите се устремиха в понеделник сутринта надолу заради опасения от негативно влияние върху икономиката на последиците от свинския грип. Най-голям спад отбелязаха ценните книжа на авиокомпаниите, предаде в понеделник ББС.

Цената на акциите на "Бритиш Еруейз" спадна с 8%, силно пострадаха и акциите на австралийската компания "Кантас" (Qantas) и на хонконгската "Катей пасифик" (Cathay Pacific).

Опасенията на инвеститорите са свързани с възможните ограничения на туристическите и деловите пътувания, които могат да бъдат въведени заради разпространението на болестта. Акциите на туристическата компания "Томас Кук" (Thomas Cook) поевтиняха със 7.9%.

На американския пазар паднаха цените на соята и царевицата, защото грипът може да предизвика отлив в търсенето на свинско месо и следователно на храна за животните.

На фона на опасения от пандемия поскъпнаха акциите на фармацевтичните компании.

Цените на акциите на швейцарската "Рош", която произвежда ваксина срещу грип, се увеличиха с 3.9%. Лекарствата, произведени от тази компания, показаха ефективност в Мексико. Представител на "Рош" заяви, че ръководството на дружеството разглежда възможността за увеличаване на обема на производство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес