Свирепото време е довело до спад с 20% на производството на вино във Франция

Свирепото време е довело до спад с 20% на производството на вино във Франция

Производството на вино във Франция се е свило през 2017 г. с 19 на сто спрямо предходната година до едва 36,9 милиона хектолитра. Причина за спада са неблагоприятните климатични условия, сочи оценка на аграрното министерство в Париж, цитирана от Франс прес.

"Спадът във винопроизводството изглежда се дължи основно на свирепите пролетни слани, връхлетели в чувствителен стадий от развитието на лозите всички винарски райони в една или друга степен", посочва статистическата служба на министерството в комюнике, разпространено в събота.

Най-силно са засегнати лозята в Югозападна Франция, пострадали и от градушки, каквито имаше през годината и в югоизточните департаменти.

Новите данни потвърждават прогнозите на статистиците от август за спад в продукцията на винопроизводителите. И след този месец обаче продължи сушата в лозарските райони от Югоизточна Франция, на остров Корсика и в други области, отбелязва министерството.
Наред с горещините и ветровете това засили обезводняването на гроздето и наложи понижаване на прогнозите, пояснява селскостопанското ведомство.

Най-силно е пострадал регионът Юра, където сланите са унищожили над половината продукция - 61 на сто. Винопроизводството в Елзас е спаднало с 30 на сто спрямо 2016 година. Лошото време е пощадило само винарите в долината на Лоара и тези в Бургундия, по-специално в Божоле - там продукцията е нараснала съответно с 8 и с 4 на сто, добавя АФП.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?