Свищовската "Свилоза" спря заради финансовата криза

Поради финансовата криза започна поетапното изключване на мощностите на предприятието за производство на целулоза "Свилоцел" в Свищов, съобщи в четвъртък Красимир Дачев, мажоритарен собственик на "Свилоза"АД с дъщерни дружества "Свилоцел" и "Екосвил", цитиран от БТА. Не се предвиждат съкращения на персонала.

Причините за спиране на производството са сривът в международните цени на целулозата и постоянното повишение на цените на дървесината в България.

Решихме да предприемем тази стъпка, за да ограничим загубите на предприятието, които от миналата година досега стигнаха 6 млн. евро, каза Дачев.

От началото на следващата седмица част от работещите в завода около 350 души ще бъдат пуснати в платен годишен отпуск, а други ще бъдат ангажирани в консервацията и профилактиката на производствените мощности.

В момента в складовете на дружеството има осем тона целулоза, които при подобрение на пазарната конюнктура могат да бъдат реализирани. В зависимост от това мениджърският екип на дружеството ще преценява следващите стъпки.

Споделяне

Още от България