Свитото търсене и безработицата ще бавят излизането на България от кризата

Свитото търсене и безработицата ще бавят излизането на България от кризата

Най-лошите икономически перспективи за тази година стоят пред страните от Източна Европа и Централна Азия, като в частност България и Румъния ще са двете страни, които ще останат в рецесия до 2011 година.

Това сочи прогнозата на водещата американска агенция за икономически анализи RGE Monitor (Roubini Global Economics Monitor), цитирана от радио "Дойче Веле" в понеделник.

Прогнозите на RGE Monitor се опират на авторитета на създателя на агенцията Нуриел Рубини, американският икономист, който преди няколко години предвиди двойната световна криза, отбелязва радиото.

В един от новите анализи на агенцията се казва, че Източна Европа наред с Централна Азия се откроява като най-слабия сред развиващите се региони в света. Това се отнася до способността на региона да постигне икономическо възстановяване и положителен растеж тази година.

Докато икономиката на Азия с изключение на Япония ще нарасне с над 7%, ръстът на развиваща се Европа ще е едва 1.7%. Според RGE Monitor слабата позиция на региона се дължи на анемично външно търсене и много слаби постъпления на капитали отвън.

Регионалната картина на икономическо възстановяване остава мрачна, но тя не е еднаква за отделните държави. Докато Полша е единствената европейска държава, измъкнала се от рецесията, рисковете за много източноевропейски държави продължават. Те са особено големи в Прибалтика, но Югоизточна Европа също остава уязвима.

Агенцията на Рубини смята, че в Югоизточна Европа България и Румъния няма да видят положителен икономически ръст до 2011 година.

Сред регионалните икономики в Югоизточна Европа България може да изпита едно от най-бавните възстановявания, се казва в прогнозата на Рубини. Според анализаторите българската икономика е с най-голяма зависимост от износа, но с най-малко възможности да се възстанови чрез износ. Причината не е само в слабото търсене на западноевропейските пазари, валутният борд и фиксираната валута са голяма пречка за българския износ, особено на фона на падащата стойност на валутите в съседните държави, отбелязва RGE Monitor.

Прогнозата за икономиката на България през 2010 година е продължаващо свиване. Мненията на икономистите се движат между свиване с над 1 процент до около 2 процента. През 2010 година вътрешното потребителско търсене в България ще остане слабо поради силно засегнатото кредитиране и високата безработица.

На този фон в следващите месеци RGE Monitor предвижда скок на просрочените заеми. Това, според агенцията, носи допълнителен риск, тъй като може да дестабилизира финансовата система и допълнително да забави възстановяването.

Други рискове за България са големият външен дълг и опасността от повтаряне на газовата криза от миналата година.

RGE Monitor не изключва възможността България да потърси финансова помощ от Международния валутен фонд. Според агенцията това ще зависи от състоянието на западноевропейските икономики и от състоянието на финансовите пазари.

Споделяне

Още от Бизнес