Свиваме харчовете, контрабандата и точенето на държавни пари

Свиваме харчовете, контрабандата и точенето на държавни пари

Бъдещият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че в кабинета му няма да има представители на десницата. Той ще работи съвместно с прокуратурата и ДАНС, каквато е европейската практика. "Смятам, че нещата ще бъдат каквито ги очаква българското общество, със засилването на координацията между всички институции и с политическата воля на ГЕРБ, те ще изглеждат доста по-различни от сегашните", обяви Цветанов в четвъртък.

Според него "днес е некоректно" да говори за евентуални кадрови промени в МВР. Сигурно е обаче, че такива ще има.

Сред приоритетите на МВР ще бъде активната работа срещу източването на държавни пари и ограничаването на контрабандата.

Заместниците му ще са хора "професионалисти и експерти" и ще работят за промяната на нормативната база, особено по контрола на обществените поръчки, свързани с МВР. Ще се даде възможност полицейският синдикат да участва активно във всяка една обществена поръчка, която е свързана с униформите, стана ясно от думите на Цветанов.

Говорейки за обществени поръчки, новият политически ръководител на вътрешното министерство заяви, че по случая с обвинения за подкуп бивш зам.-министър Раиф Мустафа (ДПС) има още неща, които могат да се ревизират.

Цветанов се обяви за намаляване на разходите в МВР, а заплатите на служителите ще се увеличат, когато има възможност. Преди ден той заяви, че възнагражденията ще се вдигнат "в оптимален срок", за да се доближат до заплатите на работещите в останалите звена в правозащитната система.

Наследникът на социалиста Михаил Миков нееднократно се обяви за сериозно ревизиране правомощията на ДАНС, която дублира много от функциите на МВР.

Според предварителните заявки на ГЕРБ, ДАНС трябва да се съсредоточи върху контраразузнавателната и информационната дейност. Цветанов вече оцени като "незадоволителна" работата на агенцията. ДАНС няма да бъде разформирована, каквито гласове се чуваха от представители на Синята коалиция, според които агенцията е създадена за разчистване на вътрешнопартийни сметки в БСП.

Предвижда се и възстановяване на водещата роля на бившата ГДБОП в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, както и възстановяването на полицията като национална служба.

В програмата на ГЕРБ по отношение на вътрешната сигурност са записани промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация и в Закона за МВР. Те целят децентрализация на правомощия на министерството към местната власт и създаване на общинска полиция.

Като кмет на София Борисов отдавна се обяви и за създаване на общинска полиция, която фигурира като приоритет в програмата на ГЕРБ. Преди ден обаче Цветанов заяви по този въпрос, че "първо трябва да се види смисълът от съществуването ѝ".

Почти сигурно е, че спешният тел. 112 и "Гражданска защита", които досега бяха в Министерството на извънредните ситуации, ще минат към структурите на МВР.

Споделяне

Още от България