Свиване на нефтодобива за пръв път от 2008 г.

Пазарите реагираха нагоре след сделката, Саудитска Арабия с най-орязана квота, Индонезия напусна ОПЕК

Свиване на нефтодобива за пръв път от 2008 г.

Финансовите пазари реагираха нагоре след новината за сделката между членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за съкращаване на нефтодобива за пръв път от 2008 г. насам с над 1 млн. барела дневно. На заседанието във Виена в сряда обаче стана ясно, че Индонезия прекратява членството си в петролния картел.

След новината за постигнато споразумение, което до последно висеше на косъм, американският лек суров петрол поскъпна със 7.1 на сто до 48.45 долара за барел на Нюйоркската търговска борса, а в Лондон цената на сорта Брент скочи със 7.3 на сто до 50.73 долара за барел, информира АП.

Водещите индекси на Уолстрийт достигнаха нови исторически максимуми в сутрешната сесия в Ню Йорк, след като силното поскъпване на акциите на енергийните компании тласна нагоре и останалите котировки, предаде Асошиейтед прес.

Промишленият индекс Дау Джоунс прибави 0,4 на сто, с толкова нарасна и по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500. Индексът на високотехнологичните дружества Насдак също реагира с повишение от 0.2 процента.

Постигнатото споразумение е със сходни параметри на договореното по време на неформалните разговори в Алжир през септември, когато бе предложено пределът на общия добив да бъде понижен от 33.6 млн. барела в денонощие на 32.5 млн. барела.

Министърът на петрола на Ирак Джабар Али ал-Лияби поясни, че споразумението ще има половингодишно действие, а очакванията като краен резултата са постигане на цени над 55 долара за барел. На нова среща през май 2017 г. на страните износителки отново ще се коментира дали има нужда от замразяване на производството.

Най-голямата тежест от съкращаването на отделните квоти в ОПЕК ще понесе Саудитска Арабия, която ще намали с 486 хил.барела производството си до 10.06 млн. балера дневно. Иран ще запази предсанкционните си нива от 3.797 млн. борела дневно. Русия се е съгласила да свие своя принос с 300 хил. барела дневно, съобщи катарският министър на енергетиката Мохамед Салех ал-Сада.По думите му други страни, които не членуват в ОПЕК Също са се съгласили да намалят добива си с 600 хил. барела дневно.

Причините за оттеглянето на Индонезия, която се върна в петролния картел в началото на тази година след осемгодишно прекъсване, не се посочват. Нейната квота от под милион барела, която е правеше най-малкия участник в организацията, ще бъде разпределена между останалите членки.

Дълго договаряните мерки се налагат за стабилизиране на петролния пазар, който не успяваше да се съвземе в достатъчна степен от ценовия удар в началото на 2016 г., когато петролните тарифи се сринаха.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?