Свлачища блокират 2000 туристи край Мачу Пикчу

Близо 2000 туристи остават блокирани от проливни дъждове и свлачища край световноизвестната крепост на инките Мачу Пикчу в Перу, съобщиха осведомителните агенции в сряда. Лошото време причини смъртта на шест души в региона Куско в Южно Перу.

Аржентински турист и перуански планински водач загинаха при две отделни свлачища. През уикенда беше съобщено за още два смъртни случая. Пети човек загина при срутване на хълм.

В понеделник перуанските власти изпратиха хеликоптери, за да евакуират блокираните в хотели и странноприемници в района на Мачу Пикчу в Андите, след като кално свлачище прекъсна единствената железопътна връзка с останалата част на страната.

Единственият друг начин да се достигне до крепостта е пеша по дълга 45 километра пътека. Преходът обикновено отнема 3 или 4 дни.

С хеликоптери бяха евакуирани 61 души - болни, възрастни и деца. Положението на останалите в района на Мачу Пикчу става все по-трудно. Въпреки че властите изпратиха храна с хеликоптери, хранителните запаси и питейната вода са на свършване. Попадналите в капана хора са силно обезпокоени. "Правим всичко по човешките възможности, за да евакуираме туристите", увери министърът на туризма Мартин Перес.

Заради най-обилния дъжд в региона от 15 години около 250 къщи, както и мостове и няколко шосета, са наводнени. Няколко реки излязоха от коритата си. Застрашена е и самата крепост, в която има четири или пет срутвания на градежи, останали от империята на инките, съобщи кметът на град Куско Луис Флорес.

Заради екстремната ситуация туристическият сектор в Перу губи между 750 000 и един милион долара на ден. Властите обявиха извънредно положение в Куско и в съседния регион Апуримак.

Споделяне

Още от Свят