Свлачище остави софийски села без ток

Снимка: БГНЕС (архив)

Свлачище събори дървета върху електропровод на ЧЕЗ в местността Косанин дол, община Панчарево, и аварията остави без ток селата Железница и Плана в петък.

Чрез алтернативна схема на електрозахранване в Железница е пуснат токът, но докато траят ремонтните работи ще има спиране на тока в село Бистрица и част от кв. "Горубляне".

От мрежовия оператор посочват, че съборените дървета са извън сервитутната зона на неговите електропроводи.

"Просеките, които имаме право да правим са с определени параметри и не можем да прочистваме дървета извън тях, дори те да са рискови за електрозахранването. Вследствие на снежната буря през миналата седмица все още протичат различни явления и падат дървета, което създава предпоставка за повреди по електрическите съоръжения. Това е и причината и днес дървета да се стоварят върху наш електропровод“, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

Дружеството припомня, че в края на миналата година е направило редица ремонти на електропроводите, които захранват Железница и Бистрица, както и прочистване на сервитутната им зона. Това намалило наполовина авариите в двете населени места и те се дължат само на екстремните метеорологични условия, които високо в планината, където достигат електропроводите, са още по-тежки.

За да повиши сигурността на електрозахранването в Бистрица и Железница, ЧЕЗ се ангажира да извърши още един планов ремонт през 2015 г., с което броят на непланираните прекъсвания ще бъде намален допълнително, посочват от дружеството.

Следващата седмица представители на ръководството на ЧЕЗ Разпределение България ще се срещнат с кмета на с. Железница и представители на местното население и ще обсъдят вече предприетите и планираните през 2015 г. стъпки за подобряване на електрозахранването в района.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?