Свлачище взе жертва след проливните дъждове

Обстановката в страната се нормализира, но все още има критични точки

Сн. БНР
Проливните дъждове в страната от изминалото денонощие президизвикаха свлачище, което уби един човек в ловна хижа край златоградското село Долен.
 
Трагедията е станала в събота около 15.30ч. Огромната земна маса се свлича над вилата и помита двама мъже, които са в нея. Земната маса достига и паркиран пред хижата бус.
 
62-годишен мъж е починал на път за болницата, а друг е тежко пострадал.
 
По-рано министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че няма застрашени хора в страната. Според него превантивните мерки този път са дали резултат.
 
Като цяло обстановката в страната след проливните дъждове постепенно се нормализира, но на места ситуацията остава напрегната.
 
Бедствено положение е обявено в кюстендилското село Гърляно заради придошлите води на река Бистрица в събота сутринта.

Кметът на селото Венелин Енчев обясни, че нивото на реката се е покачило пет пъти и на места тя е излязла от коритото си. През нощта водата е съборила стълб от електромрежата, но екип на ЧЕЗ е възстановил електроподаването. Няма пострадали хора.

Две семейства и една жена са евакуирани след проливните валежи в Перник и Кюстендил, съобщиха от Националната пожарна служба.

Общо 143 са били сигналите за наводнения през изминалата нощ.
 

Най-сериозно е било положението около София и в столицата. Обилните валежи в София са довели до запушени шахти, наводнени улици, мазета и дворове,

Наложило се е да бъдат включени сили от съседни областни дирекции на пожарната, допълнително чували пясък и специални водонапълняеми диги.

Подадени са 15 сигнали предимно от западни и югозападни части на града, като "Витоша", "Връбница", "Подуяне", "Люлин", "Красно село", "Овча купел".

Нивата на всички реки на територията на Столична община са повишени поради интензивните валежи и топене на снега от високите планински части. Осигурено е 24-часово наблюдение на реки, критични речни участъци и общинските язовири.

Комисар Николов съобщи, че е била пробита дигата на реката в с. Мало Бучино, но вече е възстановена.

 
Полицията затвори едното платно на пътя за Калотина, защото отсечката беше залята с вода след продължителните валежи.
 
В Кресненското дефиле по пътя София - Кулата, както и в Искърското дефиле - Нови Искър - Своге, има опасност от падащи камъни, предупредиха от пътната агенция.

По данни на БАН количествата на падналите валежи в София са между 40 и 80 литра на кв. метър, като най-много са в района на "Княжево" - 80 литра на кв.метър.

В събота продължава засиленото наблюдение на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа като за последните две се очаква повишаване на нивото към утре вечерта и има готовност за реакция, ако възникнат проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдение.

Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в състояние на позволен прием на допълнителни водни количества, съобщи гл.комисар Николай Николов.

Информацията на НКЖИ сочела, че няма значителни нарушения на ж.п транспорта, същото отчитали и от АПИ.

Пътната обстановка е била затруднена, но не тежка, коментира Николов.

Очаква се валежите в Западна България и Родопите да продължат и в събота. На места ще има и силен вятър.

 
Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?