Свобода или скок в неизвестното носи историческият Брекзит?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еуфория - като в. "Дейли мейл" със заглавие "Свобода!" - или предпазливост като в. "Гардиън", който се опасява от "скок в неизвестното": британските вестници са съгласни за едно: историческия характер на задействания в сряда Брекзит, предаде Франс прес.

"Историята ни гледа", гласи заглавието на консервативния в. "Таймс", който описва процеса на излизане от ЕС като "най-голямото политическо сътресение след Втората световна война".

"Преговарящите от всеки лагер трябва да оставят настрана краткосрочните си възгледи и да мислят за бъдещите поколения, които ще ги съдят", добавя вестникът.

"Да вдигнем тост за всички, които мечтаеха за този миг", пише в редакционна статия в. "Дейли телеграф", който призоваваше да се гласува за Брекзит и също говори за "историческите измерения на тази осъществена мечта".

Еврофобските таблоиди не крият радостта си, като шампиона на кръстословиците "Сън", който излиза със заглавие "Dover and out" - сливане на името на град Дувър и израза "оувър енд аут" ("край на връзката").

Вестникът слага тези думи над снимка на белите скали на Дувър, които сякаш се взират в разположения оттатък Ламанша европейски континент. "Най-сетне настъпи най-важният ден в съвременната история на Великобритания. Днес Тереза Мей официално ще каже на ЕС: тръгваме си", пише вестникът на първа страница.

Неизменно евроскептичният в. "Дейли мейл" не остава по-назад. "Свобода", обявява таблоидът, който поздравява премиера Тереза Мей, че е отблъснала контранастъплението на "еврофилската политическа и съдебна върхушка" след референдума от 23 юни, на който 52 процента от британците гласуваха за излизане от ЕС.

Таблоидът не си затваря очите за предстоящите трудности със започването на двегодишен период на сложни преговори с Брюксел. "Най-тежкото започва", пише той.

Като всички други вестници "Дейли мейл" отпечатва призива на Тереза Мей да се образува свещен съюз около Брекзита в момент, когато опитите за независимост в Шотландия и политическата криза в Северна Ирландия застрашават Обединеното кралство с разпадане.

Брекзитът "ще омаломощи оставащите 27 страни членки (на ЕС) и може да въвлече нашата страна в поне едно десетилетие на нестабилност", отбелязва проевропейският левоцентристки вестник "Гардиън", който се опасява от "скок в неизвестното".

"Драги ЕС, време е да си ходим", пише със съжаление левият проевропейски таблоид "Дейли мирър", който призовава Мей "да защити интересите на британските работници при обсъждането на развода" с 27-те.

"Мей трябва да успее, иначе няма да сме единственото пострадало поколение", настоява вестникът в редакционна статия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?