Свободата на Тимошенко била оценена на 7 млрд. долара

Юлия Тимошенко

Украинските власти са предлагали да освободят бившия премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда за превишаване на пълномощията при сключване на газовия договор с Русия през 2009 г. Те били готови на тази стъпка, ако им бъде платен "откуп" от 7 млрд. долара. Това съобщи в сряда руското издание "Комерсант", цитирайки бившия шеф на секретариата на президента на Украйна Олег Рыбачук.

По думите му за такова предложение, направено от украинския президент Виктор Янукович на германския канцлер Ангела Меркел, се говорело в дипломатическите кръгове. Янукович, обяснявайки ѝ за обвиненията срещу Тимошенко за кражба на 14 млрд. долара, предложил изход от ситуацията да се плати "половината цена" за пускането на бившия украински премиер.

За предложението Рыбачук научил от съветник на Меркел, който разказал как канцлерът дълго време не могла да дойде на себе си след отправеното ѝ предложение, а когато се съвзела престанала дори да се здрависва с Янукович.

От страна на украинските власти не са правени изявления по твърденията на бившия служител на президентството.

Юлия Тимошенко беше арестувана веднага, след като на власт дойдоха Виктор Янукович и неговата Партия на регионите. Бившият премиер бе обвинена заради газовите договори с Русия и през октомври 2011 г. бе осъдена на седем години затвор. Срещу нея има повдигнати и други обвинения, които в момента се гледат от съда.

Самата Тимошенко отхвърля всички отправени ѝ обвинения и твърди, че е преследвана от властите по политически причини.

Присъдата срещу бившият премиер предизвика редица критики от страна на Европейския съюз и отношенията на Брюксел с Киев се охладиха. Меркел бе сред евролидерите, които се застъпиха за Тимошенко и дори в Бундестага изрази сериозна загриженост за ситуацията в Украйна и Беларус, където хората "все още страдат от диктатура и репресии".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят