"Свободна Европа" е отново в България

"Свободна Европа" е отново в България

"Свободна Европа" е отново в България след 15-годишно отсъствие. Сайтът е активен от 21 януари, с което службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) бе възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Водещият материал в дебютното издание на сайта е "Сашо Дончев и контрареволюцията. Полъх от 1948 г." с автор Борис Митов. Публикацията разказва как разследващите се върнаха в ранните години на социалистическия режим, за да намерят формално основание да поставят бизнесмена под контрол.

RFE/RL е представена в 22 държави на 26 езика.

RFE/RL е регистрирана като частна корпорация с нестопанска цел, която се финансира от грант от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии (USAGM). Редакционната независимост на RFE/RL е гарантирана от законодателството на САЩ.

Посочва се, че "мисията на "Свободна Европа" е чрез своето новинарско съдържание да насърчава демократичните ценности и институции чрез своето новинарско съдържание в страни, където свободните медии не са напълно утвърдени или изцяло са забранени".

Споделяне

Още от България