Свободни фазани в София – ще оцелеят ли

Фазаните бяха пуснати на свобода на 13 декември.

В софийския Ловен парк бяха пуснати 120 фазана. Инициативата е на Националното ловно-рибарско сдружение. Целта е птиците да се разселят в парка, а хората да ги наблюдават на свобода. Разселването на фазаните стана на 13 декември. На следващия ден от фондация "Дивите животни" алармираха, че десет от птиците са намерени мъртви.

За това от ловно-рибарското сдружение отново увериха "всички загрижени природолюбители, че сезонът и подбраното местообитание са подходящи за разселването на вида". "Фазаните са отгледани във ферми, но по технология, която не ги прави пряко зависими от човека. Те могат да се адаптират успешно в градска паркова среда и естественото отсяване на част от заселените птици е нормален процес", пише в позиция на организацията.

От сдружението казват още, че за птиците има направени хранилки, а в Ловения парк има достатъчно естествени водоизточници за птиците, така че те "не само да оцелеят, но и да се размножат". "В Ловения парк живеят, макар и все още малко на брой, лисици и зайци, което е още едно доказателство за оцеляването на популациите от диви животни в този район", пише в съобщението.

В него се казва, че организацията прави проверка на сигналите за дезориентирани птици, които навлизат в градската среда.

"Апелираме към всички загрижени столичани, в случаите, когато видят неподвижен фазан, да запазят дистанция, за дa бъде оставена птицата в покой", пишат от организацията.

Припомнят, че фазаните са кокошеви птици и не се движат през тъмната част на денонощието. Стават и бавни, когато са мокри. "Молим за проява на търпение, за да бъде предоставена възможност за адаптация на птиците в новата среда", призовават от ловно-рибарското сдружение.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?