Свободни пари в резерва няма, ще се теглят заеми

Владислав Панев

Няма да коментирам глупостите на Борисов днес, по-скоро ми направи впечатление анализа на Кирил Ананиев за фискалния резерв. Оня ден му беше подадена много ниска топка, и той я заби, като така отклони вниманието от истински тревожните данни за резерва.

Още във вторник писах, че парите на правителството в БНБ са 5.9 млрд лева, рекордно ниско ниво. Но че това е, понеже през първата седмица на всеки месец се плащат заплати и пенсии. Във втората обаче идват приходите от ДДС (през април започват да влизат и повече средства от ДОД и данък печалба). Затова и беше много лесно да прогнозирам, че близо шестте милиарда към 9 април ще станат над седем десетина дни по-късно.

Точно това разказа и Ананиев. След което и подведе, че нулевия дефицит, който очаква в края на април, е голямо постижение. Не е, защото приходите в началото на годината обикновено надвишават разходите чувствително. След това тенденцията се обръща. Още повече, че сега влиза и първоначалната концесионна такса за "Летище София". Та, наследството за новия кабинет ще си е тежко.

Министърът избяга от трудния за него въпрос как така неприкосновените фондове са повече от размера на фискалния резерв. Истински важната тема от последните месеци. Там е камъчето в обувката. Оттам редица икономисти съдим, че свободни пари няма. И ще се теглят заеми.

На ГЕРБ това им е играта сега. Да обясняват как другите нямат опит и не разбират. Че бягат от отговорност. Затова ще тропат по банките в пленарна зала, ще създават хаос.

Нашата работа не е просто да обясняваме колко е корумпирана досегашната власт. Няма спор в това. Не е най-важното и да говорим за тежкото наследство. Това беше патент на Борисов от 2009 година. Тактиката на изгорената земя е видна от километри.

Работата ни е да демонстрираме компетентност и доверие, че можем да изведем България от званието най-бедна в Европейския съюз. Там, където "способният" Борисов я закотви. И да го направим. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес