Свободните места в детските градини в София от септември са 8200

Свободните места в детските градини в София от септември са 8200

Общо 8200 са свободните места за ясла и първа група в детските градини в София от септември. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която откри нова сграда на детската градина в село Волуяк.

От тези свободни места 3800 ще са тези за децата в първа група в забавачките и това е с 400 бройки повече от 2011 г., посочи Фандъкова

Детската градина във Волуяк е последната от тези, които преди пет години бяха с предписание за закриване, защото не отговаряха на изискванията за безопасност при пожар. На мястото на старата сграда за пет месеца е изградена нова, като в нея освен двете групи за детска градина, има и открита яслена група.

Новата детска градина във Волуяк струва 1.5 млн. лв. Площта на забавачката е 1500 квадратни метра. С изграждането му се решава и проблемът с чакащите за детска градина деца в район "Връбница", посочи Фандъкова.

Тази година ще бъдат завършени шест детски градини в София. Ще започне строителство на други две - в "Дружба" и в "Лозенец", както и проектирането на 40 нови сгради, каза Фандъкова.

Проблемът с чакащите деца за детска градина е сериозен в районите "Люлин" и "Младост", както и тези в центъра, посочи столичният кмет.

Директорът на дирекция "Образование" Мария Минчева съобщи, че във връзка с излъчени в телевизионно предаване кадри с опит за влизане в детска градина с неистински документи за заболяване на дете, е назначена проверка и след нея ще бъдат наказани длъжностните лица съгласно Кодекса на труда.

В материала по бТВ беше показано как дете може да влезе в детска градина, като се изкара болно. Другата възможност е да се направи дарение на забавачката като сумата варира от 500 до 2000 лв. Дарителите на детски градини са сред основните, става ясно от регистъра на дарителите на Столична община - http://www.sofia.bg/darenie/

Споделяне

Още от България