Свободните места за войници са повече от кандидатите

Ниски заплати и някои други особености на военната професия

Свободните места за войници са повече от кандидатите

Кадровият колапс в армията продължава да се задълбочава и засега няма изгледи да бъде преодолян. През последните години Министерството на отбраната регулярно обявява войнишки конкурси, на които обаче не се явяват достатъчно кандидати.

Желаещите все повече намаляват и от 5-6 кандидати за едно място през 2013 г. са намалели до под 1 кандидат за едно място през 2018 г., показват данни на военното министерство, получени от Меdiapool по Закона за достъп до обществена.

В момента над 5700 длъжности за военнослужещи остават незаети. Най сериозен е проблемът в Сухопътните войски, където са свободни 25% от длъжностите. Във Военновъздушните сили този процент е 12, а във Военноморските сили – 14%.

Оптимистично е, че през миналата година новоназначените военни са повече от напусналите. Постъпили са 806 души, а около 700 са напуснали.

Тази година има предвидени средства за привличането на още 800 военни. Проблемът обаче е дали ще се намерят достатъчно желаещи.

През декември 2018 г., например, е имало конкурс в Сухопътните войски за 253 длъжности. Явили са се 138 кандидати, от които са били одобрени 105.

Много от кандидатите отпадат поради здравословни причини, но не са малко и провалилите се на теста за обща култура, чиито изисквания вече бяха занижени.

Най-много длъжности се търсят в гарнизоните Карлово, Казанлък и Стара Загора. Опитът от последните конкурси показва, че интересът е изключително нисък.

На места военните открито се оплакват, че не могат да изпълняват задачите си в условията на кадрови недостиг и това вече застрашава дори живота им. В същото време им се възлагат все повече задачи във връзка с охраната на границата и оказването на помощ в мирно време.

Не са само ниските заплати

Основната причина за слабия интерес към военната професия е заплащането. През тази година възнагражденията на военнослужещите ще нараснат средно от 10 до 15 процента. Основното месечно възнаграждение за редник първи клас ще е около 840 лв., а за редник трети клас достига до 869 лв.

Дори и сега обаче заплатите на войниците са по-ниски от тези в полицията, а като цяло в НАТО българският военнослужещ получава най-малко.

Освен ниските заплати обаче има и други проблеми, които отблъскват кандидатите. Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет на професията и др.

Липсват кандидати най-вече за гвардейци, шофьори, лекари, медицински сестри и др,

Търсят се и офицери

За разрешаване на проблема с недостига на младши офицери, преди 4 години бе увеличен приемът на курсанти. Така випускът във военните училища през 2017 г. беше от 71 офицери, през 2018 г. завършиха 113 офицери, а през 2019 г. ще завършат - 136 офицери, с тенденция за увеличаване приема на курсанти.

Доброволна казарма

На този фон военният министър Красимир Каракачанов планира да осъществи идеята си за въвеждането на доброволна казарма. https://www.mediapool.bg/mo-tarsi-dobrovolni-voinitsi-po-radioto-news284756.html

Първоначално партията му ВМРО обещаваше връщането на задължителната казарма, но след като ГЕРБ не го възприе като приоритет, Каракачанов се задоволи с доброволна служба.

Законът, който трябва да я регламентира, обаче все още не е представен публично и не се знае какви са конкретните предложения.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността.

Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение.

В същото време обаче идеята на Каракачанов има и много минуси. Тя означава сериозни финансови ресурси да бъдат инвестирани в хора, които няма да продължат да служат в армията.

Това, че ще станат повече хората, които ще се водят на резерв, пък няма да облекчи поделенията. Тези средства биха могли да се насочат към увеличаване на заплатите на професионалните войници, които са основният проблем за липсата на сериозен интерес към професията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?