Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Свободните цени на тока ще са игра на тото за бита

Енергията може и да не поевтинее, но ще има допълнителни услуги за клиентите, борсата е шанс за оправяне на бакиите в НЕК, смятат от ЕВН

2 коментара
Свободните цени на тока ще са игра на тото за бита

Игра на тото е цената на тока на напълно и реално либерализирания пазар, който се очаква да стане факт у нас през следващата година и всяко домакинство да може да си избира кой да му доставя електроенергия. Целта е цената на енергията да намалее заради конкуренцията, но все още е трудно до се прогнозира как точно ще се отрази на пазара и крайните тарифи въвеждането на борсата за купуване на ток. Това коментира пред журналисти във вторник Калина Трифонова, член на управата на „ЕВН България“, която обслужва Югоизточна България и ще се бори за запазване на клиентите си и за нови.

По-ниски или по-високи от сегашните определяни от енергийния регулатор, цените на тока, предлагани от различните доставчици, се очаква да са близки едни до други, като компаниите ще заложат на предоставянето на допълнителни услуги за клиентите, извън електроснабдяването, смята Илина Стефанова, ръководител отдел "Енергийна политика и околна среда" в ЕВН.

Според плановете на правителството от 2016 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя цените само на мрежовите услуги – на „Електроенергийния системен оператор“, ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про“. Продажбата на ток ще се извършва на свободни цени, определяни от доставчиците, които според плановете трябва да купуват енергията от специализираната борса, чийто оператор ще е дружество на държавния „Български енергиен холдинг“. В момента от свободния пазар, но с търгове или преки договорки с електроцентралите, се снабдяват само стопанските потребители, ползващи ток високо и средно напрежение. Скоро към тях ще се присъединят и фирмите, консумиращи енергия на ниско напрежение, и домакинствата. За онези от тях, които не изберат доставчик от свободния пазар, ще има т. нар. доставчик от последна инстанция, който ще продължи да захранва онези клиенти, които не са си избрали търговец на ток. „Нещо като спешна помощ, за да не остават фирми и хора без ток“, обяснява Илина Стефанова.

Цените на този доставчик, какъвто ще се явят сегашните електроснабдителни дружества на ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про“, ще се определят от КЕВР, но ще са по-високи от пазарните. За да не бъдат потърпевши незапознатите с новите правила и неизбрали доставчик хора, от ЕВН се надяват правителството да направи широка информационна кампания за либерализацията на енергийния пазар, сходна на тази за цифровизацията на телевизионния ефир.

Лесни и ясни правила за смяна на доставчика

Освен това трябва КЕВР да разпише нови правила за търговия и да се направят промени, които да позволят бърза смяна на доставчика и отчитане на електромера му преди предаването на партидата му на новия търговец, както и избор без да се налага посещаване на офис, смятат от ЕВН.

Според компанията обаче, за да се стигне до добри цени на тока за дребните клиенти, трябва да се въведат значителни промени в търговията с ток на едро. Те естествено ще влязат с въвеждането на борсата за електроенергията, но е важно какви точно ще са регламентите, тъй като пазарът става все по-регионален и е много важно какво е търсенето и предлагането на електроенергия в съседните страни, обясни Стефанова. Тя даде пример как при наводнения в Сърбия миналата година 40 процента от производството на ток там е било прекратено, което довело до търсене и краткотраен ръст на цените на вносния ток.

Всички електроцентрали на борсата

За да стават лесно нещата, трябва да има електронна платформа за обмен на данни между производители на ток, мрежовите оператори и търговците, представи Стефанова вижданията на ЕВН за изцяло свободния пазар. Според компанията, на бъдещата борса трябва да бъдат задължени да играят всички производители на електроенергия – включително възобновяемите енергийни източници и така наречените американски централи „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“, чийто ток се купува задължително от НЕК на преференциални цени дългосрочно. Това, че на борсата техните цени ще са по-ниски от договорените с НЕК може да се компенсира с надбавка, която ще се плаща допълнително с пари от продадени въглеродни емисии, със събираната и в момента от свободните търговци на ток такса „задължение на обществото“, както и от прехвърляне на други европейски държави квоти от произведена зелена енергия, чийто принцип е сходен на парниковата търговия.

Така всички електроцентрали ще отиват на борсата за постигане на прозрачна и референтна цена и разликата до преференциалните тарифи за ВЕИ и американските централи ще се покрива, но без НЕК да смесва енергийните и финансовите потоци, както става в момента и се стига до забавени плащания от страна на държавната компания, обясни Калина Трифонова. Според нея обаче е много важно в работата на борсата да се приложи механизъм, който да не позволява на ВЕИ-тата да правят дъмпингови цени, които хем да изкривяват пазара, хем да водят до по-високи надбавки за слънчеви и вятърни централи.

Предоговаряне на дългосрочното купуване на ток

Приемането на подобна мярка ще наложи предоговарянето на дългосрочните договори с „Ей И Ес“ и „КонтурГлобал“, за да се разпише, че част от приходите си ще получават от реализиране на борсата на енергията с гаранции, че остатъкът до договорените цени ще получават от НЕК, допълни Гочо Чемширов, член на управата на „ЕВН България“.

По думите му, трябва да се говори за конкуренция на производството на електроенергията, а не между търговците на ток.

„При търговците и доставчиците вече няма марж за изпиляване, каквато е практиката на КЕВР в последните години при определяне на регулираните цени на тока, затова трябва да се търси как да се свали цената на енергията“, посочи Чемширов. „Ясно е, че не може да минем без освобождаване на цените на тока (такова е изискването на Еврокомисията – бел. авт.), моделът НЕК да е единствен купувач на енергията не работи, единственият вариант е борсата с прозрачни и правилни механизми. Борсата е единственият механизъм централните да намерят своите реални цени и купувачи на енергия“, допълни той.

Без повече тайни договорки

Според него с борсата ще отпаднат и всякакви съмнения за тайно договорени цени на енергията от държавните електроцентрали и НЕК с избрани непрозрачно фирми, както стана с продажба на ток от НЕК миналата есен. Сега отново има информация за двустранно сключени договори без прозрачни процедури за доставки на ток от водните централи на НЕК, които са на по-ниски от пазарните цени и така се ощетява интересът на държавната компания и на обществото, посочи Чемширов.

Все още правилата, по които ще работи бъдещата енергийна борса у нас, не са ясни. Те се разработват от скандинавския оператор „Норд Пул“, който в края на април подписа договор за сътрудничество с „Независима българска енергийна борса“ - дружество на БЕХ. „Норд пул“ ще осигури и платформата за борсова търговия.

Групи на търговия според ползите, не по принуда

За да работи добре борсата, е нужно и групите за балансиране на пазара да се конфигурират по нов начин, смята Илина Стефанова. В момента производителите и потребителите на електроенергията са разпределени в стандартни, комбинирани и специални балансиращи групи, където се заявява търсене и предлагане, за по-точно прогнозиране на производството и потреблението, така и да не се създават излишни разходи в системата. Всяка от тези групи има отделни правила и различни участници, които са строго регламентирани. Според ЕВН участниците на свободния пазар трябва да имат опция да се конфигурират както намерят, че най-много ще намали разходите им, да могат да сменят координаторите си. КЕВР от своя страна трябва да извършва ефективен контрол, посочва Стефанова.

Конкуренция с нови услуги

На свободния пазар конкуренцията няма да е само в цената, а и в условията за доставката, начина на плащане на сметките, развитието на енергийните услуги, предлагани в допълнение от доставчиците, смятат представителите на компанията, която даде знак, че е готова да приеме предизвикателствата по запазване на клиентите си и привличането на нови след либерализацията на цените.

В Австрия се предлагат десет различни продукта на бита на свободния пазар, включително специализирани за екоенергия, всичко е въпрос на конкурентност и атрактивни оферти, обобщи регионалният мениджър на ЕВН Роберт Дик. Според него, при всички положения ползите от борсата и освободения пазар не трябва да са само за една или определени страни, а за всички участници в „печеливша за всички ситуация“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. И какво от това
    #2
  2. strobo
    #1

    Ами то се знае, няма нужжда да се хаби ресурс, колко е по либерален пазарът на тока, толкова по висока е цената за населението и то в пъти, справка, например, тук: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Half-yearly_electricity_and_gas_prices,_first_half_of_year,_2011–13_(EUR_per_kWh)_YB14.pngВ \"либерална4 Германия цената е два пъти по висока от тази във Франция и три пъти повече от тази в България.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.