Свръхбогатите в САЩ не плащат почти никакъв подоходен данък, разкри ProPublica

Сн. IRS

Американските милиардери плащат малък, а понякога и никакъв подоходен данък, независимо от мащабното им богатство, пише американското издание ProPublica, позовавайки се на документи, с които разполага.

ProPublica твърди, че е получило достъп до данъчните декларации на някои от най-заможните хора в света като като Джеф Безос, Илон Мъск и Уорън Бъфет. От информацията става ясно, че основателят и собственик на Amazon Джеф Безос, който в момента е №1 по богатство в света, не е платил никакъв данък през 2007 и 2011 г., докато създателят на Tesla Илън Мъск (втори по богатство в света) не е платил нищо през 2018 година.

Майкъл Блумъбрг е успял да направи същото през последните години. Инвеститорът Карл Икан, също милиардер, го е направил два пъти.

ProPublica е некомерсилана новинарска организация, която разследва злоупотреби с власт и чиито материали са предназначени да се ползват свободно от всички останали медии. Изданието твърди, че е попаднало на огромно количество данни от данъчните власти, които в момента анализира и в следващите седмици ще пусне допълнителни подробности от тайните файлове.

Разкритието идва в момент на разпален дебат в САЩ за размера на данъците, плащани от богатите американци, както и за нарастващото неравенство, отбелязва Би Би Си.

След разкритията администрацията на президента Байдън съобщи, че е започнало разследване за това как данъчната информация за някои от най-заможните хора в света е изтекла публично.

ProPublica посочва, че 25-те най-богати американци плащат по-малък данък – средно 15.8% от брутния доход след корекциите – в сравнение с болшинството работещи американци.

"Бяхме доста учудени да разберем, че можеш да си свалиш (данъка) до нула, ако си мултимилиардер. Фактическото плащане на нулев данък наистина ни срази. Свръхбогатите хора могат да заобиколят системата по напълно законен начин", коментира Джийс Айсинджър, старши репортер и редактор на ProPublica.

"Те имат огромна възможност да вземат облекчения, кредити и да експлоатират вратичките в системата", пояснява той.

По този начин, макар стойността на тяхното богатство да расте значително чрез собствеността върху дяловете в компаниите им, това не се регистрира като доход.

Но има и друго, пояснява журналистът: "Те също така получават агресивни данъчни облекчения, често защото заемат пари, за да финансират своя начин на живот".

Милиардерите в САЩ купуват активи, създават такива или наследяват богатство, а след това вземат кредити срещу това богатство.

Тъй като те не реализират никакви печалби или не продават никакви акции, съответно не получават никакъв доход, който може да бъде облаган, казва още редакторът на ProPublica.

"След това те заемат от банка при сравнително нисък лихвен процент, живеят за сметка на това и могат да използват разходите за лихви като приспадане от данъците", казва той.

Изданието отбелязва, че чрез използването на съвършено законни данъчни стратегии, много от свръхбогатите са в състояние да съкратят своите федерални данъчни задължения до нищо или близо до нищо, независимо, че благосъстоянието им се е увеличило през последните няколко години.

Богатите хора, както и много обикновени граждани, имат възможност да намалят своя подоходен данък и чрез дарения за благотворителни цели или пък като ползват пари от приходите от инвестиции, а не приходи от заплата.

На базата на данни, събрани от списание Forbes, ProPublica посочва, че общото благосъстояние на 25-те най-богати американци е скочило с 401 млрд. долара от 2014 до 2018 г., но те са платили 13.6 млрд. долара подоходен данък през тези години.

Нито един сред 25-те най-богати американци не е съумял да спести толкова много от данъци, както дядото милиардер Урън Бъфет, отбелязва ProPublica. Това вероятно е изненадващо, като се има предвид неговата публична позиция в защита на най-високи данъци за богатите. Според Forbes неговото благосъстояние е нараснало с 24.3 млрд. долара от 2014 до 2018 г. през този период той платил данъци в размер на 23.7 млн. долара.

Това се равнява на реална данъчна ставка от 0.1% или по-малко от 10 цента на всеки 100 долара, които той е добавил към богатството си.

Президентът Джо Байдън даде заявка да увеличи данъците на най-богатите американци като част от плана му за справяне с неравенството и набавяне на средства за мащабната му програма за инвестиции в инфраструктура.

Той иска да увеличи максималната ставка на данъка, да удвои данъка върху доходите от инвестиции и да промени наследствения данък.

Анализът на ProPublica обаче стига до следното заключение: "Докато някои богати американци, мениджъри на хедж фондове, например, ще плащат повече данъци, съгласно настоящите предложения на администрацията на Байдън, промените за огромното болшинство от 25-те най-богати ще са съвсем малки."

Филантропът Джордж Сорос е сред упоменатите в публикацията като платил минимални данъци. От неговия офис са коментирали пред ProPublica, че той няколко години не е дължал данъци заради загуби от инвестиции. В изявлението освен това се припомня, че от много време насам Сорос е подкрепял въвеждането на по-високи данъци за най-състоятелните хора в САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?