Сякаш на българите не им стига собствената им мафия....

Сякаш на българите не им стига собствената им мафия....

Българите не могат да повярват, че такова нещо се случва в страната им. Сякаш не им стига собствената им мафия, пише един читател под статия за атентата в Бургас. Форумите на германските медии са пълни с такива постинги, предаде Дойче веле.

Мненията на читателите често се разминават с позицията на политиците или на журналистите. "Дигиталните хора" негодуват, мнозина от тях виждат скрити мотиви, дори заговор. И докато политиците в Израел хвърлят вината за атентата върху Иран и Хизбула, много интернет-потребители са на друго мнение. Под псевдоним Anushtekin читател на "Ди Цайт" пише следното: "В България терористичен удар може да бъде организиран и от турските тайни служби. Заради близостта на Турция до България това ми се вижда много по-вероятно, отколкото Иран. Възможно е извършителите да са местни хора, които - както по-голямата част от останалия свят - не обичат Израел и неговите граждани". На подобно мнение е и читател на списание "Фокус": "Гледам видеокадрите с атентатора и трябва да кажа, че той изобщо не ми прилича на персиец или арабин. Има бяла кожа. По-скоро е европеец или северноамериканец. А какво ще правим, ако се окаже, че е германец?", възкликва този потребител, намеквайки за случая в Норвегия.

Немскоезичните форуми изобилстват с коментари срещу поведението на Израел на международната сцена. Според много потребители израелското управление носи част от вината за тероризма по света. Читател на "Зюддойче Цайтунг" с псевдоним redcar пише, че с политиката си спрямо палестинците Израел сам предизвиква подобни жестоки отговори. "Израел е една агресивна, силно военизирана държава. Страна, която използва историята, за да оказва натиск върху Германия и САЩ. Целта ѝ е да прикрива изтласкването на палестинците и да си подсигури партньори за евентуална атака срещу Иран."

Настъпателните изявления на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху също предизвикват критика. "Пушекът още не се е разсеял, а Нетаняху вече обвинява Иран. Но за Иран не е характерно да убива цивилни хора и деца, докато за Израел е характерно да убива ирански учени", коментира потребител с псевдоним eryemAzimi.

Във форумите присъства обаче и противоположното мнение. Според читател на списание "Фокус" с псевдоним Zion100 Нетаняху много точно е разпознал проблема: "Така наречената Арабска пролет води само до по-нататъшна ислямизация на Близкия изток. Това създава опасност не само за Израел, но и за целия свят".

"България не е в Далечния изток, България е в ЕС!"

Читател на австрийския "Ди Пресе" коментира, че Брюксел е реагирал на атентата така, сякаш се е случил в Далечния изток, а не на територията на Европейския съюз. "Като европейски гражданин аз гледам на този атентат като на нападение срещу ЕС. Липсва ми адекватна реакция от страна на европейските лидери", пише потребител с псевдоним Foxtrott, цитиран от Дойче веле.

Накрая един читател на "Ди Цайт", който под псевдоним Feetface пише от "мястото на събитието": "В момента пребивавам в София. Тук хората не могат да повярват, че такова нещо се е случило в тяхната страна. Сякаш не им стига собствената им мафия..."

Споделяне

Още от Европа