Сянката на шест плажа това лято – от 0.72 лв. до 16 лв

Досегашни наематели станаха концесионери за 20 години на морските ивици

Сянката на шест плажа това лято – от 0.72 лв. до 16 лв

Няма да има драстично поевтиняване на сянката на плажа през лятото на 2017 г., както беше обещала министърът на туризма Николина Ангелкова Това показват резултатите от първите шест завършени концесионни процедури на част от пясъчните ивици.

Чадър и шезлонг ще струват под лев на къмпинг "Нестинарка", а на Свети Влас ще плащат по 16 лева – толкова, колкото са плащали и през миналата година. Единствено на къмпинг "Оазис" сянката поевтинява с 8 лв. това лято. Цената на чадър или шезлонг ще бъде 6 лв., докато миналата година беше 10 лв.

Масово чадърът или шезлонгът през Лято'2016 струваха по 5 лв. или сянката излизаше общо 10 лв. Най-скъпият плаж беше "Божурец – Топола 1", където чадър струваше 15 лв., а заедно с шезлонга цената беше 23 лв. Другите скъпи плажове бяха "Ривиера" и тези на Слънчев бряг с цена от 10 лв. за чадър или шезлонг, сочат цените на плажните принадлежности, публикувани на сайта на Министерството на туризма.

Добрата новина от първите концесионни процедури е, че концесионерите се задължават да запазят тези цени в продължение на 20 години, според съобщението на Министерството на туризма.

На практика досегашните наематели на плажовете сега стават концесионери за следващите две десетилетия. Те имат хотели и ваканционни комплекси зад плажните ивици. Сред тях са компании, свързани с "кокаиновия крал", според МВР, Евелин Банев – Брендо (къмпинг "Оазис"), строителните предприемачи братята Динко и Йордан Диневи (Свети Влас), една от най-големите строителни компании, собственост на фамилия Пешови (Дюни юг).

Нов концесионер има плажът "Обзор юг", който ще се стопанисва от "Еспи Агро" с капитал от 3 лв. Компанията е собственост на трима перничани, единият от които - Петър Първанов, е бивш зам.-кмет на Перник и настоящ общински съветник от АБВ, а другият - Сергей Иванов, е работил в кампанията на "България без цензура" на последните парламентарни избори. Третият собственик е Страхил Страхилов.

Нов стопанин е определен и за плажа на къмпинг "Нестинарка" - "Перла турист". Така докторът на техническите науки Йордан Христов разширява морския си бизнес, след като има редица хотели в Приморско – "Перла бийч", "Перла плаза", "Перла роял" и т.н. Именно той е дал и най-изгодните условия не само за народа, плажните принадлежности са 0.36 лв. за чадър или шезлонг, но и за държавата – с най-високата роялти такса от 4.35 на сто от очакваните приходи от чадъри, шезлонги, заведения и други услуги на морската ивица.

Преди дни БСП обвини министър Николина Ангелкова, че плажните концесии се дават на близки до властта фирми. От обявените концесионери е видима партийна връзка само с АБВ.

От стартиралите през декември осем концесионни процедури не са приключили две – за плажовете "Бургас север" и "Поморие централен", заради обжалване на процедурата в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Въпреки че законът позволява процедурите да бъдат завършени, е взето решение да се изчака до официално становище от страна на КЗК, за да се разсеят каквито и да е съмнения, се казва в съобщението на Министерството на туризма.

Критериите за избор на концесионер

За всичките шест морски плажа, кандидатите са подавали предложения, които включват цена за брой чадър и брой шезлонг с ДДС, както и размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане – т. нар. роялти такса в проценти, като всеки от тези елементи има съответна тежест за определяне на крайния победител в процедурата.

При някои от процедурите е предвидена и оферта за инвестиции в улесняване на достъпа до ивицата, създаване на нови плажни услуги или подобряване на съществуващите и др. По този начин се отчитат индивидуалните им характеристики, така че в дългосрочен план условията на плажовете да се подобрят.

Дължимата роялти такса се изчислява по специална формула, отчитайки прогнозните приходи на концесионера от туристи и разходите му за управление и поддържане на съответния обект.

"Перла турист" взима къмпинг "Нестинарка"

Избраният концесионер на плаж къмпинг "Нестинарка" е "Перла турист" ООД. Фирмата е предложила и 578 079 лв. без ДДС за подобряване на плажните услуги през целия период на концесията, а роялти таксата е 4.35 на сто от бъдещите си приходи от дейността на пясъчната ивица.

За процедурата са подадени две заявления с оферти за участие, като на второ място е класирано дружеството "Плат Ем Джи Ди" ЕООД.

Мажоритарен собственик на "Перла турист" е Йордан Христов, който има разностранен бизнес. Към притежаваните редица хотели в Приморско, през миналата година 64-годишният бизнесмен прибави столичния хотел "Даунтаун", разширявайки портфолиото си и с градски хотели. Той е собственик на "ОМЗ" ООД – оптико механичният завод в столицата произвежда мерници и бинокли и се развива добре през последните години. Чрез друго дружество се занимава и с доставки на газ.

Цената на един чадър или на един шезлонг това лято на плаж "Нестинарка" ще бъде 0.36 лв. На сайта на Министерството на туризма няма информация каква цена е била плащана това лято.

"Еспи Агро" взема плажа "Обзор-юг"

Значително ще се намали цената за плажните принадлежности и на плаж "Обзор-юг", община Несебър, твърди Министерството на туризма. На сайта му обаче липсва информация колко са плащали туристите на този плаж през изминалия сезон.

Новият концесионер на плажа е "Еспи Агро" ООД, чието предложение е чадърът да струва 3 лв. и също толкова шезлонгът. Размерът на предложеното роялти е 1.33 на сто. От фирмата-кандидат са предложили и 10 000 лв. без ДДС инвестиции за всяка година от срока на договора за концесия за подобряване на услугите на плажа, включително за ученически и детски лагери. Други оферти за участие, освен тази на спечелилия участник, не са подадени.

Компания, зад която стои Брендо, получи къмпинг "Оазис"

Плажът на къмпинг "Оазис", община Царево, ще се стопанисва от "Оазис бийч" ООД. Според търговския регистър компанията е собственост на Стойчо Ников Стоев от Хасково и Веселин Александров Чавдаров чрез "Чавдаров Груп 86". Чавдаров е член на партията "Съюз за Пловдив" на отцепилата се от ГЕРБ общинска съветничка Дани Каназирева.

Предишното име на компанията е "Пейком" ООД и през 2011 г. собственикът ѝ Пейчо Киров, който печели договор за наем за плажа "Оазис" е бил принуден да я продаде на Евелин Банев-Брендо, според публикации в медиите. От Търговския регистър е видно, че фирмата тогава става собственост на кипърски офошорки, зад които не е ясно кой стои, а днес е притежание на Стоев и Чавдаров. Други кандидати за плажа освен "Оазис бийч" не е имало.

Така досегашният наемател и бъдещ концесионер "Оазис бийч" обещава тази година да продава един чадър или един шезлонг по 6 лв., вместо по 10 лв., както правеше през миналото лято, според сайта на туристическото министерство.

Отчисленията за държавата ще са в размер на 1.5 на сто от приходите от плажа.

Братя Диневи без конкуренция на Свети Влас

Никой не се е осмелил да играе и срещу братя Диневи – наричани повелителите на Свети Влас.

Чрез дружеството си "Венид бийч" те стават концесионери на плажовете "Свети Влас-изток" и "Нов плаж Свети Влас", които досега държаха под наем, но вече ще стопанисват за 20 години напред. При липсата на конкуренция братя Диневи остават същите цени на шезлонга и чадъра по 8 лв.

Таксата роялти, която ще плащат на държавата, е 4.45 на сто върху очакваните приходи от предоставяните услуги за всеки от двата плажа.

Фамилия Пешови ще стопанисва плажа "Дюни-юг"

Досегашният наемател на плажа "Дюни-юг" в община Созопол "ГБС-Турс" ЕАД е избран и за концесионер. Дружеството е дъщерно на "ГБС Холдинг", която е собственост на фамилия Пешови. Чадър или шезлонг на този плаж ще струват по 7 лв. всяко през това лято.

Фирмата ще инвестира 15 хил. лв. за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж и ежегодно по 500 лв. в пясъчната ивица. Оферираното роялти е 1.1 на сто. В тази процедура е имало още един кандидат - "Енджой груп" ЕООД, чиято оферта е останала втора.

От Министерството на туризма обещават да следят дали концесионерите ще спазват изискването да не променят цените на чадърите и шезлонгите през следващите 20 години. При нарушения може да се прекратяват договорите, предупреждават от ведомството на министър Николина Ангелкова, която трябва да сключи договорите с избраните концесионери.

Законови промени

"Проведените процедури показват, че е възможно намаляване на цените на плажните принадлежности, но трябва да се продължи да се работи в посока повишаване интереса към плажовете, обявени за концесия, за да се повиши конкурентността между кандидатите", се казва в съобщение на Министерството на туризма.

Затова и предложени от правителството в края на годината промени в Закона за устройството на Черноморието предвиждат групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им.

Ще се въведе изискване размерът на концесионното плащане, както и последващото определяне на цените на плажните принадлежности и на предоставяните услуги, да бъдат обвързани с индивидуалните характеристика на съответния морски плаж, в зависимост от групата, в която попада.

Предвижда се разработването на съответна методика за определяне на минималното концесионно плащане, съобразена с индивидуалните характеристики на плажовете, която да продължи предприетите стъпки за намаляване цените на плажните принадлежности на плажовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?