Сянката на ЩАЗИ надвисна над празника за обединението на Германия

Сянката на ЩАЗИ надвисна над празника за обединението на Германия

Германия отбелязва в сряда 17 години от падането на Берлинската стена. На 3 октомври 1990 година Федерална република Германия и Германската демократична република се обединиха в една държава и германците, разделяни близо 40 години от стената, символ на Студената война, се опитаха да заличат различията помежду си.

Водещите германски медии насочиха вниманието си върху две основни теми, посветени на обединението. Анализаторите на политическия живот в Германия дискутират до каква степен миналите различия между източногерманци (Ossi) и западногерманци (Wessi) все още битуват в съзнанието на гражданите там и сянката, която бившите германски служби ЩАЗИ хвърлиха върху празника. Според “Шпигел”, двете понятия вече не са актуални, но данъкът солидарност остава. Повечето от германските политици считат, че страната вече е много по-единна, а съзнателният живот на една трета от населението, което в момента живее на територията, практически e протекъл само в обединена Германия. Според социологическите проучвания в страната 79 на сто от германците оценяват положително обединението.
Проблемът с данък солидарност, който бившата Западна Германия трябва да плати на източните провинции до 2019 година в размер на още 150 млрд.евро, според подписания “Пакт за солидарност 2”, все по-често бива поставян в публичното пространство. Преди дни Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел опроверга информациите в немския печат, че налогът солидарност ще се отмени, чрез данъчни реформи. Досега за възстановяването на бившите социалистически райони, западните провинции са платили общо 250 млрд. евро. Германските политици и финансисти обаче признават, че е възможно да се помисли за намаляване на размера на данъка.

Те признават и факта, че Изтокът и Западът още са далече от еднаквите житейски стандарти. Жителите на бившата ГДР продължават да се преселват на запад и политиците още не могат да овладеят този процес. Според статистическите данни, населението на бившата Източна Германия е намаляло с 1,3 млн. души заради емиграцията и ниската раждаемост.

Тази година празникът на обединението е съсредоточен основно в град Шверин, който е център на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания, Непосредствено преди началото на празненствата обаче стана ясно, че един от  основните спонсори на тържествата е бивш агент на ЩАЗИ и това е основният акцент на по-голямата част от местните издания. Те посочват, че 60-годишният Ралф-Томас Щихел, който от 1965 година с малки прекъсвания е бил неофициален сътрудник на ГДР – службите, е предоставил 500 хил. евро за отбелязване на празника.

Според официалната статистика, край Берлинската стена са били убити 192 – ма души в опит да избягат от ГДР. Общо 5 хиляди души успяват да я преминат успешно.

Споделяне

Още от Европа