Сянката на Цветанов надвисва и над бъдещия ВСС

Кандидатите се кълнат да пазят независимостта на съдебната власт, ГЕРБ обаче има други планове

Сянката на Цветанов надвисва и над бъдещия ВСС

Наблюдението ми, а и не само моето, е, че не са престанали и продължават все по-настойчивите опити на политическите сили в Република България откровено да се намесват в работата на съдебната система и все по-открито да проявяват стремежа си за нейното овладяване и контролиране, декларира заместник-градският прокурор на София Сергей Стойчев в своята концепция като кандидат за член на следващия Висш съдебен съвет. Изказването му е най-острото сред всички 51 концепции на претендентите за място в новото  "правителство на съдебната власт".

 

Декларацията на Стойчев за политически натиск е издържана в класически прокурорски стил – по посока към Луната. Той не казва кой, кога и защо оказва този натиск, но признава, че положението се влошава, което рядко се чува от представители на държавното обвинение. Още повече неговите шефове в системата, макар и охтичаво, многократно са отричали наличието на директен политически натиск по делата.

 

В останалите 50 концепции също изобилства от критики към наследството, което ще остави сегашният ВСС – пълна абдикация от задължението да защитава независимостта на съдебната власт, провалена кадрова политика и лошо управление на бюджета. Поради тази причина в над 60% от случаите кандидатите обявяват намерението си да участват в написването на изпълнима стратегия за реформа и да инициират спешни действия за поправка на несправедливостта, която шества в момента из съдебната власт.

 

Описанието на пълния крах на сегашния ВСС обаче не е единственото, което надува обема на програмните декларации. В почти всяка една от тях отчетливо се забелязва и страх на магистратите от сянката на вицепремиера Цветан Цветанов.

Човекът на ГЕРБ

 

Този страх намира своите основания в концепцията на депутата от ГЕРБ Юлиана Колева. Номинирането ѝ за член на ВСС не беше изненадващо предвид нуждата на управляващите да вкарат в съвета някой, който изпълнява ролята на тяхна ръка. Партията има нужда от някой, който да канализира и прокарва интересите ѝ сред останалите членове. Логично Юлиана Колева има и различно разбиране от повечето кандидати по въпроса за независимостта на съдебната власт.

 

Девет от десет прокурори и съдии, издигнатите от магистратските квоти, пишат в своите концепции, че скандалите между изпълнителната и съдебната власт не водят до нищо добро. В позицията си Колева обаче не казва, че магистратите имат подобни проблеми, тя иска да се прави разлика между различните видове нападки към тях.

 

"ВСС да разработи примери и модели, различаващи намесата и натиска от критиката и изказванията в отрицателен аспект за работата на съдебната власт", казва депутатът от ГЕРБ., което всъщност е теза на вътрешния министър.

 

Цветанов влезе в серия от скандали със съдии, а пикът на този процес бе уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Това доведе до протести пред ВСС и множество обвинения, че настоящият съвет работи под диктовката на ГЕРБ. Вътрешният министър излезе с тезата, че никога не е оказвал натиск, а критикува съда като "гражданин". Юлиана Колева очевидно харесва тезата, след като я слага в концепцията си, и ще настоява новият ВСС да гледа на критиките на ръководството на МВР като на гражданска позиция.

Сблъсъкът на концепциите

 

Сблъсъкът между ГЕРБ и представителите на Съюза на съдиите в България, които са номинирани за членове на ВСС, особено ясно личи от тона на концепциите. Освен идейна, между едните и другите има и друга голяма разлика - хората на ГЕРБ със сигурност ще бъдат избрани през парламентарната квота от 11 човека, а другите най-вероятно няма да попаднат в следващия ВСС през съдийската квота от 6 души.

 

Съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд пише: "ВСС дискредитираше независимостта на съда". Както и: "Има дълбока криза на компетентно и почтено управление (на съдебната власт)".

 

"ВСС не допринесе по никакъв начин за издигането на авторитета и общественото доверие в системата. Застрашавайки съдебната независимост, ВСС сериозно навреди на всеки един от съдиите в системата", заявява в концепцията съдия Величка Цанова, която не успя да се пребори със семейната приятелката на Цветан Цветанов Владимира Янева за шефското място в Софийския градски съд.

 

Съдия Савка Стоянова, която е председател на второ Наказателно отделение на Върховния касационен съд и не е член на съдийския съюз, също стига до заключение, че изпълнителната влас застрашава независимостта на магистратурата.

 

"Убедена съм, че гражданите не правят обективна оценка на дейността на магистратите, а изграждат отношението си към отделни съдии или изцяло към органите на съдебната власт, повлияни от публичните изяви на представители на изпълнителната власт", казва съдия Стоянова и предлага екзотичната идея за създаване на експертен съвет към ВСС за повишаване на правосъзнанието на гражданите.

 

Юлиана Колева също говори за проблемите на ВСС и предлага решения като създаване на дисциплинарен съд за провинилите се магистрати, както и за провеждането на дълго отлаганата радикална реформа по прекрояване на българската съдебна карта. Това е пряко свързано с решаване на проблема с големите разлики в натоварването на съдиите от различните съдебни райони.

 

ГЕРБ издига общо шест магистрати за свои представители във ВСС. Освен Колева и останалите петима развиват идеи за реформа на съвета. Те обаче споделят и друго.

Какъв не е идеалният съдия, според Кузманова

 

Открояваща се е концепцията на Мария Кузманова, съдия в Софийския градски съд, бивш съдебен инспектор и настоящ кандидат на ГЕРБ за ВСС. Тя споделя в критичен тон своята визия за това какъв не трябва да бъде идеалният съдия. "Като инспектор при проверките в съдилищата се натъкнахме на магистрати в районни и окръжни съдилища с нестандартна организация на работа, подчертани интереси към теоретизиране и неумение за работа в екип". Остава въпросът защо съдиите да бъдат стандартизирани, защо да им бъде забранено да теоретизират и защо да работят в екип. В екип с кого – с МВР, прокуратурата или адвокатите?

 

Кузманова не спира дотук. Докато всички нейни колеги обясняват, че ВСС трябва да положи повече усилия за подобряване на лошите битови условия, издигнатият от ГЕРБ кандидат заявява: "С малки изключения навсякъде в страната са създадени възможно най-добри условия на труд в новоизградени или реновирани съдебни палати".

Недокомплекти

 

Има и представители на магистратските квоти, които говорят за бъдещето на съдебната система с тон, който навява спомени за социалистическото планиране. Румен Боев от апелативната прокуратурата в Пловдив говори за "недокомплект" от прокурори в пловдивско.

 

"Много важен момент в работата на ВСС е набавянето на юристи с такава теоретична подготовка, професионална издръжливост и морални устои, които вливайки се в Съдебната система да се окажат решаващ фактор за издигането ѝ на качествено ново ниво", споделя своето виждане за реформата Боев.

Предимно началници

 

Българските прокурори за пореден път доказаха, че имат стройна организация и предпочитат да издигат за местата от своята квота във ВСС предимно шефовете си. От общо 13 номинации за четирите прокурорски места в съвета – 11 са на хора, които вече заемат ръководни позиции в държавното обвинение. Сред тях попадат и двама заместник-главни прокурори – Камен Ситнилски и Михаил Кожарев.

 

При съдиите такава тенденция този път няма. От общо 19 номинирани за шестте места в съвета, едва четирима заемат началнически позиции в система. Народното събрание и съдиите в страната са номинирали заедно 27 съдии за позиции във ВСС. Прави впечатление, че трима от тях са председатели на отделения във Върховния административен съд, а двама са редови съдии във ВАС или общо петима представили в съда, ръководен от Георги Колев.

 

Предвид факта, че административните съдилища имат значително представителство в общото делегатско събрание на съдиите, а издигнатите от парламента имат подкрепата на ГЕРБ и БСП, то може всички те да се окажат членове на ВСС през септември. Друг съд със значителен брой участници в изборите е Софийският градски съд – четирима. Най-големият съд в България като брой съдии – Софийският районен съд - има само един представител в борбата за място във ВСС.

 

Представителите на Народното събрание са разпределени почти по пропорционален принцип - 6 номинации на ГЕРБ, 4 - БСП, 2 - ДПС, 2 - Атака, 1 – Синята коалиция и две предложения на независимите депутати. Очакванията са ГЕРБ да вкарат всички свои хора, а за останалите предложения ще се преговаря. Така управляващата партия може да се надява на стабилен сговор във Висшия съдебен съвет, ако успее да постигне разбирателство с представителите на ръководения от Георги Колев административен съд, прокуратурата и Софийския градски съд. Кадровите решение в системата се постигат с едва 13 "гласа" в нечия полза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?