СЗО: Алтернативните медикаменти може и да са вредни

Световната здравна организация предупреди, че нерегламентираното използване на алтернативни медикаменти може да доведе до нежелани или потенциално опасни реакции.

СЗО издаде ново ръководство със съвети към хората, които използват терапии, вариращи от акупунктура до лечение с билки и хранителни добавки.

Ръководството е насочено към онези, които купуват нетрадиционни лекарства от случайни магазини и не се консултират с лекар.

СЗО предупреждава, че тези медикаменти "не са добри за всеки човек по всяко време".

Все по-голям брой хора в индустриалните и в развиващите се страни използват алтернативна медицина. Постъпват обаче все повече данни за неблагоприятни реакции и дори за фатален изход от този вид лечение.

Макар че има световна статистика за реакциите към медикаментите, отделните страни съобщават за различни проблеми.

В Китай например са докладвани 9 854 случая на неблагоприятни реакции само през 2002 г., като през 1990-те години те са били два пъти по-малко.

Координаторът на СЗО по традиционна медицина Ксиаоруи Затг посочва, че хората често приемат, че "натурално значи сигурно", но нямат нужните познания за правилното приложение на продуктите на алтернативната медицина.

Тя добавя, че повече държави нямат регулации за контрол на билковите продукти.

В някои страни се предприемат стъпки за намаляване на риска за консуматорите. През декември американският административен орган за харните и лекарствата излезе с предупреждение за диетичните хранителни добавки, съдържащи ефедра - естествена субстанция, използвана в Китай за лечение на кашлица. Продажбите на ефедра вече са ограничени във Великобритания.

Владимир Лефакин, помощник - генерален директор в СЗО по здравни технологии и фарамация, казва:" Не е вярно, че добрите, традиционни лекарства, са добри за всеки човек, по всяко време в големи количества. Това е голяма грешка".

Има редица примери на хора, които не само се оплакват, но умират вследствие на неправилното им използване, добавя той.

По думите му не е достатъчен контролът върху качеството на хранителните добавки. Проучвания са установили, че някои продукти в различни държави съдържат токсични тежки метали и в някои случаи и следи от наркотик, което предизвиква пристрастяване.

Директива на ЕС, която трябва да влезе в сила на 1 август 2005 г., ще хармонизира регулацията за витамините и хранителните добавки в ЕС. Тя включва списък с витамини и минерали, които могат да бъдат използвани като хранителни добавки, както и горните допустими граници за съдържанието на определени витамини.

Още от Свят