СЗО: Електронните цигари несъмнено са вредни

СЗО: Електронните цигари несъмнено са вредни

Електронните цигари “без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации, заявиха от Световната здравна организация (СЗО) като предупредиха пушачите да не се опитват да използват тези продукти, докато се опитват да откажат смъртоносния си навик.

Нарастващата популярност на електронните цигари, устройствата, захранвани с батерии, които позволяват на потребителите да вдишват пристрастяващите никотинови течности, предизвика страхове сред политиците по света за ново пристрастяване към младите хора.


Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват "риск за здравето" на потребителите.

"Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране", казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето.


Има и "недостатъчни доказателства" в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да откажат конвенционалните цигари, се казва в съобщението.

"В повечето страни, в които те са разпространени, повечето потребители на електронни цигари продължават да използват електронни цигари и цигари едновременно, което има малък или никакъв положителен ефект върху риска за здравето", се казва в доклада.

СЗО предупреди, че дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари като по-малко вредни, е “настояща и реална заплаха“.


Ограниченията за използването на електронни цигари по света се увеличават. Сан Франциско миналия месец забрани продажбата и производството на електронни цигари.


Китай, който е дом на почти една трета от пушещите тютюн в света, също планира да регулира устройствата.


В доклада се посочва още, че 30% от населението на света има достъп до подходящи услуги за отказване от тютюна, като консултиране, горещи телефонни линии и медикаменти.

Без помощ само 4% от опитите да се спре тютюнопушенето са успешни.  

Споделяне

Още от Общество