СЗО: Епидемията от ебола е подценена

СЗО: Епидемията от ебола е подценена

Има данни, че броят на починалите и заболелите от ебола в Западна Африка може значително да занижа мащаба на епидемията, съобщи на сайта си Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Асошиейтед прес. Здравната агенция на ООН отбеляза, че е подготвена кризата да продължи месеци.

Екипите в засегнатите от епидемията места установяват, че обявеният брой на заразените и смъртните случаи значително снижава величината на епидемията, посочва организацията.

Признанието на агенцията, че положението е по-лошо, отколкото се смяташе досега, може да подтикне правителствата и хуманитарните организации да вземат по-решителни мерки срещу вируса, отбелязва Ройтерс.

СЗО съгласува разрастваща се международна реакция, като координира помощта от отделните страни, службите за контрол върху заболяванията, агенциите в системата на ООН и други, посочва организацията.

Последните данни на Световната здравна организация (СЗО), от вчера, са за 1069 потвърдени смъртни случая от ебола, предимно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне (съответно 377, 355 и 334) при общо 1975 потвърдени, вероятни или предполагаеми случаи на заболяването, което прави настоящата епидемия от най-смъртоносната досега.

Президентът на САЩ Барак Обама обсъди епидемията от ебола в Западна Африка с колегите си от две от трите най-тежко засегнати страни, Либерия и Сиера Леоне, предаде Франс прес, като се позова на изявление на Белия дом.

Обама е подчертал ангажимента на Съединените щати да бъдат редом до тези държави в борбата им с опасното заболяване.

Семействата на американските дипломати в Сиера Леоне ще бъдат евакуирани, съобщи Държавният департамент на САЩ. На 7 август Съединените щати предприеха аналогична мярка в съседна Либерия.

Най-тежката епидемия от ебола в историята след появата на болестта, която се характеризира с кръвоизливна треска, през 1976 г., причини смъртта на четвърти човек в Нигерия, предаде още Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването на най-многолюдната държава в Африка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят