СЗО: Има признаци за използване на химически оръжия в Дума

СЗО: Има признаци за използване на химически оръжия в Дума

Световната здравна организация (СЗО) обяви наличие на явни признаци за използване на химически оръжия в сирийския град Дума. При 500 жители на този град са установени симптоми на отравяне с токсични химически вещества, съобщи в сряда базираната в Женева организация като се позова на данни от свои медицински източници в Сирия.

"По-конкретно са установени признаци на силно възпаление на лигавици, респираторни проблеми и смущения в централната нервна система на засегнатите", заяви СЗО.

Агенцията на ООН каза, че има съобщения за над 70 души, които са загинали, докато са се криели в мазета. Смъртта на 43 от тях е "свързана със симптоми, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали".

СЗО цитира информация, получена от местни здравни организации, с които партнира.

Хуманитарните агенции на ООН нямат достъп до по-голямата част от територията на Източна Гута, където се намира град Дума. СЗО казва, че е обучила над 800 сирийски здравни работници да разпознават симптомите и да оказват помощ на пациенти, пострадали от химически оръжия. Тя е раздала миналата година в обсадения град антидоти срещу нервнопаралитични вещества.


СЗО осъди остро предполагаемата химическа атака и настоя за незабавен и безпрепятствен достъп на хуманитарни организации в района на Източна Гута.

Часове преди това Организацията за забрана на химическото оръжие съобщи, че в най-скоро време ще изпрати свои експерти в Дума за разследване на предполагаемата химическа атака там. Организацията се обърна към сирийските власти с молба за създаване на необходимите условия за провеждане на експертизата. Външното министерство в Дамаск заяви във вторник, че сирийските власти са готови "да окажат необходимата подкрепа на мисията" на ОЗХО.

Съобщението на Световната здравна организация идва на фона на провала на Съвета за сигурност на ООН да се обедини около единна резолюция по случая с предполагаемото химическо нападение в Дума.

САЩ, подкрепяни от Великобритания и Франция, заплашиха с военен удар в Сирия като наказание за режима на Башар Асад, а Русия, която го защитава, се закани да свали всяка ракета, изстреляна срещу Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят