СЗО координира международен проект за изпитване на терапии и лекарства срещу Covid-19

Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус

Страните от цял свят трябва да възприемат всеобхватен подход към борбата с пандемията от Covid-19, причинена от новия коронавирус, като изолират, тестират и проследят възможно най-голям брой случаи, заяви в сряда Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

Ако това не бъде направено, веригата на трансмисията (предаването на вируса) може да продължи на ниско равнище и след това епидемията отново да избухне, след като мерките за физическо раздалечаване между хората бъдат прекратени", каза шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Според него стратегията на тестиране и проследяване (на веригата на заразата) "трябва да бъде гръбнакът на ответните мерки във всяка страна".

Той съобщи, че СЗО координира изпитанията на няколко възможни лекарства срещу болестта. "Множество малки изпитания на различни методи може да не ни дадат ясни и силни доказателства, от които се нуждаем, относно това кои терапии са най-ефикасни и животоспасяващи", каза шефът на СЗО.

Гебрейесус посочи, че с цел ускоряване на търсенето на възможни терапии и лекарства срещу инфекцията, СЗО и нейните партньори организират проучване с участието на много страни за анализиране и сравняване на някои още неизпробвани начини на лечение. Досега участие в този голям международен проект са заявили Аржентина, Бахрейн, Канада, Франция, Иран, Норвегия, Южна Африка, Испания, Швейцария и Тайланд. "Нарекохме това проучване "изпитание на солидарността", каза той.

Споделяне

Още от Свят