СЗО: Коронавирусът може никога да не си отиде

Заради пандемията може да се стигне до глобална криза на психично здраве

СЗО: Коронавирусът може никога да не си отиде

Разпространението на коронавируса може никога да не бъде елиминирано и е възможно той да стане един от вирусите, които убиват хора по света всяка година, заяви д-р Майк Райън, директор на програмата за извънредни ситуации в Световната здравна организация.

Специалистите в СЗО смятат, че на човечеството ще са нужни поне пет години, за да постигне пълен контрол над коронавируса. Като цяло, ситуацията ще е сходна с появата на ХИВ (HIV) – вирусът, който причинява заболяването СПИН – учените могат да открият методи за лечение, но вирусът да не изчезне.

"Този вирус може да стане още един епидемичен вирус в нашите общества и този вирус може никога да не си отиде. ХИВ не си отиде", отбеляза Райън на пресконференция в Женева.

 

"Не сравнявам двете болести, но мисля, че е важно да бъдем реалисти. Не мисля, че някой може да предскаже кога и дали тази болест ще изчезне", добави той.

 

Към момента в света са регистрирани 4.3 милиона случаи на коронавирус, по данни на университета "Джон Хопкинс". Многобройни екипи от водещи учени в цял свят се опитват да разработят жизнеспособна ваксина срещу вируса, а правителства, големи корпорации и филантропи финансират щедро тези усилия.

 

"Може и да имаме шанс да се избавим от вируса, но тази ваксина трябва да бъде достъпна, трябва да бъде високоефективна, тя трябва да бъде достъпна за всеки и ние трябва да я използваме", каза още д-р Райън.

 

Епидемиологът по инфекциозни болести в СЗО Мария ван Керхове се изказа в оптимистичен дух.

 

"Траекторията на тази епидемия е в нашите ръце. Глобалната общност се обедини и работи солидарно. Виждаме страни, които постигнаха контрол над този вирус. Виждаме страни, които използват мерките на общественото здравеопазване", каза тя.

 

Европейската агенция по лекарствените средства заяви, че по най-оптимистични прогнози, ваксина срещу новия коронавирус ще се появи след около година. Шефът на агенцията Марко Кавалери заяви, че се отнася скептично към изявленията, че разработките ще приключат още към септември.

 

ООН предупреди, че назрява криза на психичното здраве

 

Световната здравна организация и ООН предупредиха, че назрява криза на психичното здраве, тъй като милиони хора по целия свят са заобиколени от смърт и болест и са поставени в условия на изолация, бедност и тревога заради пандемията от Covid-19.

"Изолацията, страхът, несигурността и икономическите трудности - всички те причиняват или могат да причинят психични проблеми", заяви Девора Кестел, директор на департамента по психично здраве на СЗО, цитирана от Ройтрес.

 

Представяйки доклад на ООН и препоръки във връзка с Covid-19 и психичното здраве, Кестел заяви, че е вероятно броят на хората, страдащи от психични заболявания, да се увеличи, както и заболяванията да станат по-тежки, поради което правителствата трябва да обърнат внимание на психологическата помощ.

 

"Психичното здраве и благосъстоянието на цели общества бяха сериозно засегнати от кризата и са приоритет, на който трябва незабавно да бъде обърнато внимание", каза Кестел пред журналисти.

 

От доклада на ООН става ясно, че някои обществени групи са уязвими от гледна точка на развиването на психични проблеми - сред тях са децата и младите хора, които са изолирани от приятелите си и училище, а също така и здравните работници, които стават свидетели на това как хиляди хора се заразяват и умират от новия коронавирус.

 

Скорошни изследвания и проучвания сочат, че Covid-19 вече се е отразил върху психичното здраве на хората по света. Психолози твърдят, че децата са притеснени и че в няколко страни все по-често са регистрирани случаи на депресия и тревожност. Увеличава се домашното насилие и все повече здравни работници имат нужда от психологична помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус