СЗО: Лидерите в Европа и Америка са пред критичен момент за действие срещу коронавируса

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че регистрираният през последните дни скок на броя на заразените с новия коронавирус в някои страни в Европа и Северна Америка изправя лидерите им пред критичен момент за действие, предаде Ройтерс.

"Това е нов критичен момент за действие, нов критичен момент лидерите да са на висотата на положението и нов критичен момент хората да се обединят с обща цел. Използвайте тази възможност, не е късно", каза той на пресконференция на СЗО в Женева.

Гебрейесус участваше по видеоконферентна връзка от дома си, след като съобщи в Туитър, че е бил в контакт с човек, заразен с коронавируса. Генералният директор на СЗО е добре, работи дистанционно и засега няма да си прави тест за коронавирус.

Правителствата в Европа са изправени пред много тежка ситуация, защото гражданите им стават все по-раздразнени от подновените ограничения върху всекидневния им живот, призна шефът на отдела на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.

"Очевидно е, че хората са уморени и недоволни, и имат пълното право да са недоволни. Правителствата, особено в Европа, са изправени пред много тежко положение. Трябва да потиснем този вирус, да ограничим епидемията. Вариантите им на действие са ограничени", каза Райън.

Споделяне

Още от Коронавирус