СЗО: Най-малко 50 души са заразените с птичи грип в Турция

СЗО: Най-малко 50 души са заразените с птичи грип в Турция

Вероятно 50 души са заразени с опасния за човека вирус на птичия грип в Турция. Това заяви в неделя координаторът на Световната здравна организация (СЗО) на програмата за борба с разпространението на птичия грип Клаус Шьор, цитиран от в. “Миллиет”. Повод за изявлението на координатора са новите потвърдени случаи на болестта в страната.

Досега петима души са в болница с уточнена диагноза. Медиите съобщават за паниката, която обхваща населението на многомилионния град, след като трима от заболелите бяха настанени в анкарска болница, а други двама – са в град Ван.  

Здравните власти съобщиха, че в Анкара с диагнозата са две деца - на 2 и 5 години и една жена. Стана известно, че двете деца от село Бейпазар са играли с ръкавици, които вероятно родителите са ползвали като унищожавали птиците, и така са се заразили.

Това говори за сериозни пропуски в карантинните правила и хигиената, коментираха турските медии.

В Анкара е формира кризисен щаб.

Медиите съобщиха и за трима души от истанбулския квартал Абджалар, които са потърсили лекарска помощ, след като са развили симптомите на заболяването. За поставянето на диагноза обаче се изчакват резултатите от изследването.

Кореспондентът на БНР в Истанбул напомня, че половината от населението на квартала са български изселници.

Турските власти съобщават, че се увеличават огнищата на заразени птици в Източен и Северозападен Анадол. Засега само от Тракия, Егея и от турското Черноморие няма постъпили съобщения за огнища на зараза.

Иран, най-близкият източен съсед на Турция, напълно затвори границата си. Русия предупреди своите граждани да не пътуват до Турция. Предупреждението не е излишно, защото Турция е една от основните дестинации за почивка и туризъм на руските граждани.

У нас след обявените нови смъртни случаи в Турция на КПП Капитан Андреево не са предприети извънредни мерки, съобщи за БНР д-р Атанас Михайлов, началник на граничната ветеринарно-медицинска инспекция. Остава в сила забраната за внос на птиче месо и продукти от южната ни съседка, наложена от минстъра на земеделието Нихат Кабил още при първите съобщения за наличие на болестта по птици в съседната страна. Стриктно се извършва и дезинфекция на колите.

От своя страна министър Кабил заяви в Добрич, че заради опасността от птичи грип ще инициира среща на българо-турската граница с ветеринарните служби на двете страни. Целта на срещата е да се уточнят мерките за превенция на заболяването, уточни той.

По дипломатически път министрите на земеделието на България, Румъния и Турция разменят информация за болестта, каза още Кабил. Според него у нас няма случаи на масова смърт на птици. Ветеринарните ни служби били оборудвани, включително и с необходимата ваксина.

Споделяне

Още от Балкани