Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

СЗО: Намаляването на новите случаи на коронавирус в Европа дава отдих на властите

Германия: Коронавирусът "не се предава"

0 коментара
СЗО: Намаляването на новите случаи на коронавирус в Европа дава отдих на властите

Намаляването на новите случаи на коронавирус в Европа дава отдих на властите, които вече могат да направят оценка на мерките си срещу вируса и да укрепят здравните системи. Това заяви днес ръководителят на регионалния клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от Франс прес.

За първи път от септември броят на регистрираните нови случаи на заразяване за една седмица е под 1 милион души в 53-те страни, за които отговаря СЗО-Европа (в това число редица държави от Централна Азия), отбеляза Клуге.

Броят на новозаразените бележи спад пета поредна седмица, въпреки че остава висок, обобщи той и отбеляза, че броят на новите смъртни случаи също намалява за трета поредна седмица.

"Когато случаите са на по-ниски равнища в редица страни, както става сега, санитарните власти имат възможността да се съсредоточат върху оценката и подобряването на мерките си" срещу вируса, заяви Клуге.

Намаляването на новозаразените позволява и да се обърне внимание на сектори, които са били занемарени по време на пандемията, като лечението на ракови заболявания или програмите за детска ваксинация, отбеляза той.

"Сега е моментът да подготвим здравните си системи да влязат отново в релси, да изготвят стратегии и да осигуряват здравни услуги извън отговора на коронавируса", каза Клуге.

Според цитирано от него изследване в 12-седмичен период през 2020 г. заради коронавируса са били анулирани около 28,5 милиона планирани операции.

Германия: Коронавирусът "не се предава"

След няколко седмици на спад нивото на новозаразените с коронавируса в Германия не се променя, каза днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

По думите му вирусът "просто не се предава", като повод за голямо безпокойство са не само новите му варианти, но и стагнацията на броя на нови случаите за денонощие. Въпреки че германската общественост иска локдаунът да бъде отменен, е важно да се действа предпазливо, за да не се обезсмисли постигнатото досега, подчерта той.

По данни на института "Роберт Кох" броят на новозаразените на 100 хиляди жители в Германия за последните седем дни е 56,8, докато вчера този показател е бил 57,1. От няколко дни няма отчетливо намаляване на новите случаи.

Федералното правителство и властите в 16-те провинции се стремят към ниво под 50 нови случая на 100 хиляди жители. Разхлабване на локдауна се предвижда при показател 35.

Германският здравен министър спомена за възможно смекчаване на ограничителните мерки при намаляване на новите заразени и увеличаване на броя на ваксинираните в страната.

Ръководителят на "Роберт Кох" заяви днес, че броят на новите случаи на коронавирус в страната е достигнал равнище на плато, след като е намалявал, но делът на хората, засегнати от по-заразни варианти, расте. Германия може би върви към нова "повратна точка" в пандемията, след седмици на понижаващ се брой заразени, предупреди Лотар Вилер.

Спадът през последните седмици изглежда няма да продължи, каза ръководителят на института "Роберт Кох" пред журналисти в Берлин. Той отбеляза, че в една германска провинция - Тюрингия, броят на новите случаи на седмична база отново расте. В Тюрингия новите случаи на седмична база са 117 на 100 000 души.

Институтът "Роберт Кох" съобщи за 9113 нови заразени и 508 смъртни случаи вчера. Германия регистрира общо близо 2,4 милиона потвърдени случая на коронавирус и 67 206 починали от началото на пандемията.

Няколко германски провинции се готвят да отворят отново началните училища и детските градини другата седмица. Това решение е критикувано от някои учителски синдикати, според които мерките за защита на учениците и преподавателите не са достатъчни, отбелязва АП.

Вилер наблегна на важното значение на хигиенните мерки в учебните заведения. В Германия имаме около 8 милиона ученици и близо 700 000 учители. Съществуващите планове за безопасност трябва да бъдат приложени. Това е предварително условие за отваряне на началните училища и детските градини, каза ръководителят на института "Роберт Кох".

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази загриженост от увеличаващия се дял на по-заразни варианти на коронавируса. По-рано тази седмица той каза, че вариантът на коронавируса, открит най-напред във Великобритания, е установен при 22 процента от случаите в Германия, при само 6 на сто преди две седмици.

Днес германският здравен министър заяви пред журналисти, че правителството иска да удвои броя на ваксинираните през следващите седмици, които в момента са около 140 000 дневно. От края на декември Германия вече е инжектирала близо 3 милиона първи дози ваксина. Повече от 1,5 милиона германци са получили и втора доза.

Чехия се отказа от плановете магазините да отворят от понеделник

Чешкото правителство се отказа днес от плановете всички магазини за продажба на дребно да отворят от понеделник. Причината е скокът на случаите на коронавирус и препълването на болниците, предаде Ройтерс.

Централноевропейската държава с население от 10,7 милиона души има най-висок дял заразени на двуседмична база - 968 случая на 100 000 жители, показват данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Ситуацията в Чехия "се влоши значително", каза на пресконференция министърът на здравеопазването Ян Блатни. Той съобщи, че по тази причина правителството е решило, че първоначалната идея за отваряне на някои магазини няма да се осъществи в понеделник, както беше планирано.

В няколко региона препълнени болници прехвърлят пациенти към други не така натоварени медицински центрове, но последните са все по-малко.

По-рано тази седмица правителството каза, че ако ситуацията продължи да се влошава, може да поиска от съседна Германия да приеме чешки пациенти, въпреки че преди това беше отхвърлило призивите от изнемогващите гранични райони да го направи.

Блатни посочи, че от понеделник ще се изисква носенето на маски FFP2, които са с по-висока защита. Хората ще трябва да са с маска в магазините, в обществения транспорт и в болниците.

В момента в Чехия са отворени само магазини, които продават храни и други стоки от първа необходимост.

Правителството на малцинството на премиера Андрей Бабиш е критикувано от опозицията и граждански сдружения, че управлява хаотично и непредвидимо по време на пандемията. Кабинетът е изправен и пред нарастващи настоявания мерките да бъдат облекчени.

Последното решение на правителството за магазините също беше атакувано. Собственици на такива обекти напразно вложиха милиони крони в подготовка за отваряне.

Такива стъпки са несправедливи и допълнително подкопават доверието в кабинета, написа в Туитър Томаш Пруза, председател на Чешката конфедерация за търговия и туризъм.

Правителството все още възнамерява да отвори частично училищата другия месец, като учители и ученици редовно ще бъдат тествани за коронавирус.

Към днешна дата само 14 процента от леглата в интензивни отделения в страната са свободни, включително 149 места за пациенти с Covid-19.

Броят на хоспитализираните, които са в тежко състояние, достигна 1258. Предишният пик беше през ноември.

Днес чешките здравни власти съобщиха за над 11 500 нови случая на коронавирус и 90 починали през последното денонощие. Общият брой на регистрираните в страната заразени доближава 1 милион и 135 хиляди. Починали са малко под 19 хиляди души.

Норвегия смекчава някои ограничения

Норвегия смекчава някои от наложените заради коронавируса ограничения за учениците в гимназиалните класове, децата и младите хора под 20-годишна възраст, обяви днес министър-председателката Ерна Сулберг, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя отбеляза, че рестрикциите са били "голямо бреме" за децата и младежите.

Хората от тези възрастови категории могат да възобновят спортните дейности на закрито при ограничение от най-много 50 човека, а за проявите на открито максимумът е 200 души. Гимназистите могат физически да присъстват на учебните занятия на по-малки групи, заяви Сулберг и добави, че националните мерки са дали резултат и че са ваксинирани още хора.

По думите ѝ обаче има заплаха от разновидностите на коронавируса, а "ситуацията със заразяванията все още е нестабилна".

"Затова продължаваме (повечето) национални мерки, които ще ограничат разпространението на заразата", каза тя на пресконференция, като отбеляза, че "е твърде рисковано да се разхлабят (всички) мерки сега".

Правителството запази някои ограничения - максимум петима души на частни събирания, а други мерки бяха затегнати - забраната за предлагане на алкохол беше изместена до 22 ч. вместо до полунощ.

До момента в Норвегия са регистрирани 68 хиляди случая на коронавирус, включително 176 през последното денонощие. Починали са 607 човека.

Португалия ще промени приоритетите във ваксинационната кампания

Поради липсата на достатъчен брой ваксини Португалия ще промени приоритетитните групи в имунизационната кампания. Първи ще получат инжекция уязвими групи за сметка на държавни служители като полицаи и пожарникари, съобщи ръководителят на националния щаб за ваксинацията Енрики Гоувея и Мелу, цитиран от Ройтерс.

Подобно на много други европейски държави ваксинационната програма в Португалия върви бавно. Страната се надяваше до края на март да получи 4,4 милиона дози, но заради намалените доставки броят им ще е едва 2,5 милиона.

"Това е пример за приспособяване на нашата стратегия към обстоятелствата; съсредоточаваме се върху спасяването на живот, като досега висш приоритет бяха здравните професионалисти", каза Гоувея и Мелу пред в. "Ишпресу". По думите му 90 на сто от получените дози ще отидат за хората над 80-годишна възраст и за онези над 50 години с предишни заболявания.

Първоначално Португалия ваксинираше здравните работници и персонала в социалните домове, но миналата седмица добави към списъка на приоритетните групи военните, пожарникарите, полицаите и малка група политици, включително министри, прокурори и някои депутати. Досега в страната са получили необходимите две дози 2 процента от 10-милионното население. От доставените 700 хиляди дози са поставени близо 580 хиляди.

От началото на епидемията в Португалия са били регистрирани 792 829 случая на коронавирус и 15 754 починали. В началото на тази година в страната имаше рязък скок на новите случаи и на 15 януари бе наложен национален локдаун поне до края на март, припомня Ройтерс.

Военните ще играят по-голяма роля във ваксинацията в Италия

Министерството на отбраната на Италия днес обеща да увеличи ролята на военните за подпомагане на националната ваксинационната кампания, предаде ДПА.

"Всеки ресурс трябва да бъде мобилизиран, за да се преодолее настоящата ситуация и за да победим в борбата с коронавируса", заяви министърът на отбраната Лоренцо Гуерини. Днес той посети военен ваксинационен център, разположен в база в Рим, където от следващата седмица ще могат да бъдат ваксинирани и цивилни. Плановете са на тях да се поставят по 2500 дози ваксини на ден, като същевременно продължи и ваксинацията и на военните.

Новият италиански премиер Марио Драги обяви вчера ускоряване на имунизационната кампания. Той говори за това, представяйки програмата на неговото правителство преди вота на доверие в Сената.

Досега италианските въоръжени сили помагаха в прилагането на мерките за ограничаване на заразата, а министерството на отбраната помага и за дистрибуцията на ваксините.

Вече са поставени 3,2 милиона дози. Населението на Италия е около 60 милиона души.

Естонските власти затягат ограниченията

Естонското правителство одобри нови рестрикции за овладяване на пандемията на фона на ръста на инфекциите в балтийската страна, предаде ДПА.

Заведенията за хранене, театрите, кината, концертните зали и църквите ще останат отворени, но от понеделник ще могат да работят само с половината от капацитета си.

Същевременно властите намалиха максимума посетители за прояви на закрито на 200 души, а на открито на 250 души.

Сауните, спа центровете и плувните басейни ще трябва да спрат работа за посетители за две седмици.

Следващата седмица в Естония започва двуседмична ученическа ваканция. След края ѝ училищата ще преминат за една седмица на дистанционно обучение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.