СЗО: Не сме призовавали за отказ от консумацията на обработено месо

СЗО: Не сме призовавали за отказ от консумацията на обработено месо

Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха за канцерогенна опасност от обработеното месо, "не са призовали към отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на консумацията на тези продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в специално съобщение Световната здравна организация, цитирана от осведомителните организации.

Докладът на Международната агенция за онкологични изследвания потвърждава препоръката на Световната здравна организация (СЗО) от 2002 г. в доклад за храненето и хроничните заболявания. Тогава СЗО посъветва "да се намали консумацията на обработено месо, за да се намали риска от рак". Група експерти на СЗО редовно правят оценки на рисковете от храненето, се казва в съобщението на организацията. В началото на следващата година те ще имат среща, за да обсъдят новите научни изследвания, касаещи "мястото на обработеното месо в контекста на общата здравословна диета", се казва в съобщението на СЗО.

На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че "обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората (от първа група) въз основа на достатъчно доказателства за това, че консумацията му предизвиква рак на правото черво". Според тяхната оценка "всяка 50-грамова порция обработено месо при всекидневна консумация увеличава риска от възникване на колоректален рак с 18 процента". Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.

"Рискът от поява на рак на дебелото и правото черво заради консумация на обработено месо е неголям, но той се увеличава с увеличаване на количеството консумирано обработено месо", заяви представителят на Международната агенция за онкологични изследвания доктор Курс Щрайф.

Необработеното червено месо, като свинското, агнешкото, телешкото, овчето и конското, се отнася към категорията на потенциално опасни от гледна точка на появата на тумори. Опасността от консумация на червено месо е свързана с това, че то съдържа глифозат - вещество, което присъства в много видове хербициди. В същото време червеното месо, заради ограничения брой доказателства, е включено в група 2А, в която са продукти, чиято вреда не е напълно установена.

"Получените резултати потвърждават сегашните препоръки на общественото здравеопазване да се ограничи консумацията на месо", заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд.

Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда, присъстващи в дневните дажби на голям брой жители на развитите държави.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят