СЗО обсъжда дали разпространението на вируса Зика е глобална заплаха

СЗО обсъжда дали разпространението на вируса Зика е глобална заплаха

Световната здравна организация (СЗО) оповести, че свиква експертен комитет идния понеделник, за да се определи дали разпространението на вируса Зика представлява глобална заплаха, за която е нужно да се вземат спешни мерки, съобщиха световните информационни агенции в четвъртък.

На среща в Женева генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан заяви, че вирусът Зика, който е свързан с родилни дефекти и неврологични проблеми, се разпространява изключително бързо.

Вирусът е идентифициран за пръв път през 1947 г. и оттогава е предизвиквал единствено леки форми на заболявания. Д-р Чан обаче отбелязва, че ситуацията днес драматично се е променила.

Данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите сочат, че вирусът Зика в момента върлува в над 20 страни, повечето от които в Централна и Южна Америка.

Д-р Чан каза, че макар да няма категорични доказателства, че Зика е виновен за увеличения брой бебета, родени с анормално малки глави в Бразилия, "нивото на тревога е много високо".

"Все още не знаем дали Зика преминава през плацентата и генерира появата на или предизвиква микроцефалия", каза тя. "Смятаме обаче, че несъмнено играе роля за това." Тя допълни, че е възможно да има връзка между инфекциите със Зика и синдрома на Гилен-Баре, който може да причини временна парализа.

"Възможната връзка, за чието съществуване се подозира отскоро, бързо промени рисковия профил на Зика, превръщайки вируса от малка в тревожна заплаха", уточни д-р Чан.

Няма специфично лечение или ваксина срещу инфекциите с вируса Зика, който е свързан с треската денге. Учени от години се опитват да разработят ваксина срещу денге, но неуспешно.

От декември досега Хондурас е отчел над 1000 случая на зараза с вируса Зика и се правят изследвания дали заболяването не е свързано и с един смъртен случай, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Франсис Контрерас, цитиран от Франс прес в четвъртък.

През декември 51 души са се заразили от Зика в страната, а от началото на годината са регистрирани 949 случая.

В момента властите проучват дали смъртта на възрастен мъж от миналата седмица е свързана с вируса. Той страдал от синдрома на Гилен-Баре, който поразява нервната система и предизвиква парализа или мускулна слабост, но не е изключено да е бил заразен от Зика, срещу който няма лечение или ваксина. Възрастният мъж е починал в университетската болница в Тегусигалпа.

Здравните власти на Хондурас се опитват да унищожат комара от вида Едес египти, който пренася вируса.

Още по темата
Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?