СЗО обяви епидемията от eбола за глобална заплаха

САЩ частично вдигнаха ограниченията върху експерименталното лечение

СЗО обяви епидемията от eбола за глобална заплаха

Световната здравна организация обяви, че взривът от eбола в Западна Африка е глобална заплаха за общественото здраве, която изисква извънредни усилия за спиране на разпространението му, предаде Асошиейтед прес в петък.

Според СЗО взривът от Ебола е най-големият и най-продължителният в историята и е достатъчно тревожен, за да бъде оценен като такава заплаха.

СЗО обяви подобни извънредни състояния при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май.

Безпрецедентната епидемия от eбола, връхлетяла Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, после и Нигерия, вече причини 932 смъртни случая при над 1700 заразени и се разпространява все повече.

Шефът на СЗО д-р Маргарет Чан каза, че обявеното становище на СЗО е "ясен призив за международна солидарност", като допусна, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя на пресконференция в Женева. "Призовавам международната общност да окаже подкрепа по възможно най-спешен начин", добави Чан.

СЗО свика експертна комисия тази седмица за оценка на сериозността на избухналата епидемия. Комисията за извънредни ситуации днес изключи възможността за въвеждане на ограничения върху международните пътувания и търговия, но заяви, че страните трябва да се подготвят да откриват и лекуват случаи на зараза с Ебола и да улесняват евакуирането на свои граждани, и най-вече медицински персонал, които са били изложени на заболяването.

Комисията подчерта, че държавните ръководители на засегнатите страни трябва да обявят извънредно положение и да се обърнат лично към нацията, давайки информация за ситуацията.

Предвид факта, че инкубационният период е 21 дни, заразените трябва да останат под карантина 30 дни, каза заместник-генералният директор на СЗО Кейджи Фукуда. Хора, влезли в допир с болни, с изключение на медицинския персонал, екипиран с предпазно облекло, не бива да получават разрешение да пътуват, уточни Фукуда.

Той отбеляза, че екипажите на пътнически самолети, които пътуват до засегнати от болестта страни, трябва да бъдат обучени и да разполагат с медицински материали, за да предпазят себе си и пътниците.

Ако се попречи на авиокомпаниите да летят до тези страни, това ще навреди на икономиката им, каза Маргарет Чан.

Комисията препоръча също пътниците, отпътуващи от засегнатите от заболяването държави, да бъдат подлагани на проверка и преглед на летищата, пристанищата и основните гранични пунктове с помощта на въпросник и с измерване на температурата, а подозрителните случаи да бъдат спирани.

Шефът на звеното за здравна сигурност в СЗО Кейджи Фукуда допълни, че ако международната общественост предприеме по-сериозно мерки, то разпространението на вируса може да бъде спряно. "Това не е някаква мистериозна болест. Това е инфекциозно заболяване и може да бъде ограничено. Това не е вирус, който се предава по въздуха", допълни Фукуда.

Ебола е вирусна хеморагична треска и една от най-смъртоносните болести, познати на света. Вирусът ѝ се разпространява чрез контакт с телесни течности на заразени. В крайния си стадий тя предизвиква тежка хемораргична треска и заразеният може да започне да кърви от повече отвори на тялото. Смъртността от болестта е между 50 и 60%.

САЩ частично вдигнаха ограниченията върху експерименталното лечение

Същевременно Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) вдигна частично ограниченията върху експериментално лечение, предложено от канадската компания "Текмира" за борба срещу епидемията в Африка, предаде Франс прес. Службата "устно" е уведомила "Текмира", че променя класификацията на лечението с TKM-Ebola, като заменя пълната забрана за клинични опити с частична.

"Това решение ни дава потенциална възможност да прилагаме TKM-Ebola при пациенти, заразени с вируса eбола", отбелязва фирмата в комюнике.

В момента не съществуват разрешени антивирусни методи или ваксини срещу eбола - само експериментални средства. При опити с маймуни TKM-Ebola е показал стопроцентова ефективност срещу вируса, уточнява "Текмира".

"Сегашната епидемия подчертава нуждата от ефикасни терапевтични средства срещу вируса eбола", изтъква Марк Мъри, оглавяващ фармацевтичната компания.

Разработката на TKM-Ebola се извършва според договор за 140 милиона долара, сключен с Пентагона.

Бързото разпространение на епидемията в Западна Африка и заплахата за Нигерия, най-многолюдната страна на континента, ускори процесите, чиято цел е да бъдат пуснати на пазара експерименталните лечения. Според експерти обаче това може да отнеме месеци заради техническите трудности, съпътстващи производството на ваксини в мащаб, достатъчен за клинични опити.

Двамата американци, заразени в Либерия, където работеха за благотворителна организация, и репатрирани в САЩ със санитарен самолет, бяха лекувани с друг експериментален серум, известен като ZMapp и разработен от американската фармацевтична компания "Мап байофармасютикал" (Mарр Biopharmaceutical).

Здравословното им състояние видимо се подобри, но високопоставени служители от американските здравни власти изразиха резерви спрямо ефективността от това лечение, все още неизползвано при хора.

Още по темата
Още от Свят