СЗО обяви глобално извънредно положение заради ебола в Конго

СЗО обяви глобално извънредно положение заради ебола в Конго

Световната здравна организация обяви глобално извънредно положение във връзка с епидемията от ебола, три дни след като в граничен град на Демократична република Конго беше регистриран случай на заболяването, предадоха световните агенции.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус призова междунароната общност да удвои усилията в борбата с болестта.

"Трябва да работим заедно с ДРКонго, за да сложим край на тази епидемия и да изградим по-добра здравна система", допълни той.

Епидемията от ебола вече уби 1668 души в отдалечени и обхванати от конфликт зони на страната от август миналата година.

За четвърти път СЗО задейства процедурата за международна извънредна ситуация от 2009 г. досега. В един от тези четири пъти пак ставаше дума за ебола и това беше през 2014 г. Тогава болестта отне живота на 11 000 души в Западна Африка.

Задействането на процедурата означава, че става дума за сериозна, внезапна, необичайна или неочаквана ситуация със здравни последици отвъд националните предели на засегнатата страна, което може да изисква незабавно международно действие, припомня Франс прес.

В неделя пациент бе диагностициран с ебола в граничния град Гома, в съседство с Уганда и Руанда. Той почина два дни по-късно. В града има въздуши връзки с Уганда, Етиопия и Киншаса. Сега властите на ДР Конго проверяват с колко души е бил в контакт болният.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?