СЗО обяви коронавируса за пандемия

СЗО обяви коронавируса за пандемия

Коорнавирусът, засегнал над 110 000 души по света, вече е пандемия, обяви Световната здравна организация в сряда, предадоха световните агенции.

"Смятаме, че Covid-19 може да бъде характеризиран като пандемия", заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева.

"СЗО прави денонощна оценка на епидемията и сме дълбоко притеснени от обезпокоителните нива на бездействие на международната общност пред обезпокоителното ниво на разпространение на епидемията от новия коронавирус", каза шефът на СЗО.

"В идните дни и седмици очакваме увеличаване на новите случаи на зараза, на смъртните случаи и на засегнатите страни", допълни той.

В изминалите две седмици броят на случаите на Covid-19 извън огнището на епидемията Китай се е увеличил 13 пъти, а броят на засегнатите страни се е утроил, каза ръководителят на СЗО. Общият брой на заразените в света сега е 118 000 в 114 страни, като починалите са 4291.

Обикновено, когато се обявява пандемия на някакво заболяване, се има предвид, че става дума за заболяване, чието разпространение е трудно за контролиране в глобален план.

Въпреки че ситуацията с коронавируса бе обявена за пандемия, Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че все още е възможно да се намали броят на новите случаи на зараза чрез решителни мерки в областта на здравната политика и припомни, че всички страни могат да променят хода на тази пандемия.

Тойпризова правителствата да променят стратегиите си за битка с вируса и да вземат "спешни и агресивни мерки".

"Няколко държани показаха, че вирусът може да бъде подтиснат и контролиран", заяви той.

По думите му правителствата трябва да намерят тънкия баланс между предпазването на здравето, минимизирането на щетите от ограниченията и уважението към човешкия живот.

"Заедно сме в това да направим правилните неща със спокойствие и защита на гражданите на света. Това е изпълнимо", каза още Гебрейесус.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят