СЗО обяви пандемия от свински грип

СЗО обяви пандемия от свински грип
Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия от свински грип в четвъртък, предадоха световните агенции. В уведомление, изпратено до членуващите в организацията страни, СЗО заявява, че е взела решение да повиши нивото на тревога от разпространение на болестта от пета на най-високата - шеста степен, което означава начало на пандемия от свински грип.

Този ход беше предприет след обсъждане на влошаващата се ситуация в САЩ, Европа, Австралия, Южна Америка и на други места, където броят на заразените се увеличава.

Според публикуваните най-нови данни на СЗО вирусът A(H1 N1) е заразил 27 737 души в 74 държави и е взел 141 жертви. През последното денонощие случаите в света са нараснали с нови 1068. В страните от ЕС са регистрирани 1439 заболели, от които новорегистрираните в последното денонощие са 91 души.

На Балканите най-много регистрирани случаи има в Румъния – 10, като 6 от тях са с вътрешно разпространение, Турция – 10, които са само внесени отвън случаи и Гърция – 6, също само внесени.

От СЗО обясниха, че обявяването на пандемия не означава, че тежестта на заболяването се е увеличила, а само, че географското ѝ разпространение се е разширило.

Вирусната инфекция продължава да протича с лека до средна степен на тежест.

Настоящата пандемия - първа за този век, възниква 41 години след последната пандемия от 1968 г. В условията на пандемия, основните усилия на страните се пренасочват от мерки за недопускане на внос на вируса към такива, свързани с осигуряването на бърза и адекватна диагностика и лечение на възникващите случаи и с ограничаване на разпространението на заболяването в страната.

Доказано неефикасни са и не се предвиждат мерки за забрана на пътуванията, затваряне на граници, ограничения в международната търговия и други.

От българското здравно министерство обявиха, че страната изпълнява мерките, залегнали в Националния пандемичен план, включително и предвидените за тази степен на опасност.

Осигуряват се допълнителни количества антивирусни препарати, лични предпазни средства и консумативи. Лечебните заведения се приведени в готовност в случай на повишено търсене на болнично лечение, включително разкриване на допълнителен брой легла, осигуряване на медицински персонал, лекарства и консумативи.

До днес в Националната референтна лаборатория по грип са изследвани общо 96 проби на лица със симптоми на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия вирус. От тях положителни са само две – на известните вече случаи.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?