СЗО очаква броят на починалите от Covid-19 следващата седмица да достигне половин милион

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) очаква следващата седмица броят на починалите от Ковид-19 да достигне половин милион души от началото на пандемията, а броят на заразените - 10 милиона души. Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред комисията на Европейския парламент по околната среда, общественото здраве и сигурността на храните, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че досега заразените по света са 9,2 милиона, а жертвите са почти 480 хиляди. В Европа обстановката се подобрява, за разлика от останалата част от света, добави шефът на СЗО.

По неговите думи последиците от пандемията ще се усещат дълги години, затова е необходимо занапред държавите да отделят поне по един процент от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване. Днес плащаме многократно сметката за спестените здравни разходи и безразличието към състоянието на околната среда, заяви той.

Аданом Гебрейесус призова за ускорено преминаване към чиста енергия, за да се подобри състоянието на въздуха. Той настоя да бъдат прекратени субсидиите за изкопаемите горива.

Не можем да се върнем към предишния живот, трябва да създадем нова нормалност, заяви той. По неговите думи мерките за изследване, изолиране и проследяване на болните и заразените досега работят и затова прилагането им следва да продължи.

Споделяне

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?